Китай не може да обещае, че няма да използва военна сила, за да обедини отново Тайван с континенталната част на страната. Това заяви Ма Сяогуанг, говорител на Информационното бюро на Китайския държавен съвет към Службата по въпросите на Тайван, съобщава ТАСС.

"Не обещаваме да се въздържаме от използване на военна сила. Китай си запазва правото да избере всички необходими средства за окончателно обединение с Тайван", подчерта той на пресконференция, цитира news.bg.

Същевременно Ма посочи, че Пекин се ангажира с мирно обединение с острова и ще се придържа към принципа "една държава, две системи".

"Позицията на Китай по отношение на Тайван е ясна и остава непроменена", категоричен бе той.

Тайван живее под постоянна заплаха от инвазия от страна на Китай, който претендира, че демократично управляваният остров е част от неговата територия и трябва да бъде превзет – със сила, ако е необходимо.

През 2005 г. Пекин прие закон, даващ на страната правно основание за военни действия срещу острова, ако той се отцепи или възнамерява да го направи.

Тайван обаче отхвърля претенциите на Китай и подчертава, че само жителите на острова могат да решават бъдещето си.

Напрежението между Пекин и Тайпе нарасна, след като през август председателят на Камарата на представителите на САЩ Нанси Пелоси посети острова.

За да покаже гнева си, Китай организира военни учения около Тайван, които включваха изстрелване на ракети и стъпки за поставянето на острова под блокада. Оттогава Китай продължава военните си действия, макар и в по-малък мащаб.

Това насочи вниманието на Тайван и приятелските му страни, като Съединените щати и Япония, върху това как би могъл да се развие всеки конфликт с Китай и как Тайван и неговите съюзници могат да отговорят.

Тайпе вече предупреди, че китайска блокада на Тайван или завземането на негов офшорен остров ще се считат за акт на война.

Източник: fakti.bg

С подкрепата на гоблени за шиене и диамантени гоблени