Качеството на въздуха в столицата на Босна и Херцеговина Сараево е опасно за гражданите, предаде агенция Фена, позовавайки се на оповестените от съответните държавни институции данни.

Най-замърсен е въздухът сутрин, като индексът за качеството му в 7 ч. сутринта днес е бил 304. В такива условия въздухът може да има сериозни последици за всички граждани. При излизане в града трябва да се избягват физическите активности. Най-застрашените категории граждани са бременните жени, възрастните хора и децата, както и хората с респираторни и сърдечни проблеми – за тях е добре да си останат вкъщи, предаде БТА.

Качеството на въздуха в босненските градове Зеница, Високо и Какан също е с високи индекси на замърсяване – съответно 253, 226 и 206.

Индексите за качество на въздуха се изчисляват чрез измерване на частиците (PM2.5 и PM10), озона, азотния диоксид (O3), серния диоксид (NO2) и емисиите на въглеродния оксид (CO).

Данните за качество на въздуха в Босна и Херцеговина са предадени от Федералния институт по хидрометеорология на Босна и Херцеговина, Института за обществено здраве на Кантон Сараево, Тузланския кантон и Американското посолство в Босна и Херцеговина.

Източник: fakti.bg

С подкрепата на гоблени за шиене и диамантени гоблени