Кардиологът Юрий Серебрянски разказа какви показатели за налягане са нормални при възрастните хора. Преди се смяташе, че колкото по-възрастен е човекът, толкова по-високо трябва да бъде налягането, но с течение на времето всичко това беше преразгледано.

"При възрастните хора кръвното налягане от порядъка на 130-140 горна граница се счита за нормално“, обясни лекарят, цитиран от zdrave.to.

Според него границите на налягане до голяма степен зависят от времето на деня. Така че при една категория хора налягането може да се повиши през първата половина на деня, при друга категория – през втората половина на деня.

Що се отнася до нормализирането на налягането, Серебрянски съветва да се свържете със специалист, който ще идентифицира причината за високото кръвно налягане и ще помогне да го приведете в нормални граници по най-подходящия за вас начин.

В същото време, ако се направи опит за намаляване на високото кръвно налягане без консултация със специалист, рискът от мозъчен кръвоизлив, инфаркт на миокарда, белодробен оток и сърдечна недостатъчност може да се увеличи. Възможни са и тромботични или тромбоемболични усложнения.

Източник: fakti.bg

С подкрепата на гоблени за шиене и диамантени гоблени