Днес е поредният тъжен ден за българската демокрация, защото 48-то НС отива в историята след 4 месеца работа. Дивиденти за БСП от третия мандат не могат да се извлекат. Всички партии, които са в парламента, са поставени в ситуация на „цунг-цванг“ (б.р. – нямаш правилен ход в шахмата). Две са линиите, които са поставени – едната е крайната евроатлантическа линия, а другата е крайната проруска, русофилска линия. Има и една „златна среда“, която отчита и едната, и другата страна на тези два рубежа. В случая по-вероятното беше този парламент, предвид преобладаващата евроатлантическа линия, която видяхме с тематичните гласувания, да формира едно правителство. Основният представител на тази крайна русофилска линия – „Възраждане“, е в изолация и няма с кого да си партнира. В „златната среда“ имаше две партии. Едната е БСП, която все пак има позиция, но не крайна и бе свързана със снабдяването на Украйна официално с оръжие, а другата партия бе „Български възход“. След това Румен Радев избра на БСП да връчи мандата. Чух от ръководството на БСП, че това е един вид извинение за някакви хиляди уволнения, но едва ли това е целял президентът. Това обяви пред Лили Маринкова в студио „ФАКТИ“ и предаването „Разговор“ социалистът Калоян Паргов, който е член на НС на БСП.

Попитан за организираната от БСП лидерска, той каза, че тя е била съобщена още преди Националния съвет на БСП да даде мандат за такова действие.

„Иначе казваме, че имаме колективни органи, които взимат решения, а накрая става така, че някой е взел решение, което се подпечатва като с гумен печат от този Национален съвет. Но това е тема на вътрешнопартиен разговор. В крайна сметка ръководството предложи и Националният съвет даде мандат за среща, на която да бъдат поканени всички партии. Странно е, че доскорошните партньори не дойдоха. Дойдоха по-скоро партиите, които ги наричаме партии на статуквото, и „Български възход“. Партията на Стефан Янев показва прекалено голяма диалогичност и гъвкавост, което се надявам да не им изиграе лоша шега за следващите избори. Иначе какво се случва на политическата сцена. Борисов се завръща!? Не, Борисов търси спасение за себе си. „Демократична България“ вече се поизчерпват. Случаят „Нексо“ някак показа друго. А именно, че работиш за честност и прозрачност, а в следващия момент да имаш такъв казус. В ДПС също текат процеси. Появяват се нови партии. Стефан Янев дали ще влезе пак в парламента… ИТН видяхме какво става. Референдумът им също е проява за поява на политическата сцена“, каза още Паргов.

Социалистът също така смята, че програмата на БСП е от 2008 година и явно има нужда от обновление. Той очаква да има нова концепция на конгреса на БСП през февруари.

Още от разговора вижте във ВИДЕОТО.
<iframe src="https://www.facebook.com/plugins/video.php?height=314&href=https%3A%2F%2Fwww.facebook.com%2Fwww.fakti.bg%2Fvideos%2F1195549208051836%2F&show_text=false&width=560&t=0" width="560" height="314" style="border:none;overflow:hidden" scrolling="no" frameborder="0" allowfullscreen="true" allow="autoplay; clipboard-write; encrypted-media; picture-in-picture; web-share" allowFullScreen="true"></iframe>

Източник: fakti.bg

С подкрепата на гоблени за шиене и диамантени гоблени