Европейската комисия заплаши Унгария със спиране на еврофондове за 7,5 млрд. евро заради нарушения. Смятам, че ще се увеличават европейските лидери, които под една или друга форма ще се противопоставят на Брюксел. Визирам сега очакваната санкция към Унгария. В случая Орбан е прав, защото това наказание е безкрайно нелогично. Него ще го накажат по подозрение за злоупотреба с еврофондове и шуробаджанащина. Ако ще се наказваме по подозрения, защо е цялата тази огромна структура на Европейска прокуратура, която изразява подозрения, а не доказва нещата. 12 години същите неща, за които сега обвиняват Орбан, Борисов ги правеше без да му мигне окото. Орбан го обвиняват, че в Унгария има фасадна демокрация, а ние 12 години в България какво имахме? Наказаха ли го Борисов от ЕС? Няма да е само Орбан, поляците също смятам, че се ще се опълчат на ЕС. Това е индикация, че ЕС го чакат сътресения. Това обяви пред Лили Маринкова в студио ФАКТИ Калин Тодоров, писател, общественик и журналист.

„Да се обвинява по подозрения не е добре. Няма българин, който да не е сигурен, че у нас също имаше големи злоупотреби с евросредства. Аз приветствах назначението на Лаура Кьовеши за главен европейски прокурор на база това, което тя направи в Румъния, но след това нищо не виждам“, добави той.

Относно конфликта между Русия и Украйна той смята, че там има няколко събития, които показват, че се случва нещо ново.

„След успешното настъпление на Украйна и връщането на територия нещата се забързват. Вече чухме, че лидерите на Луганска и Донецка област обявиха, че ще организират референдуми, за да минат към Русия. Ако това стане, ще се мине в друг режим. Войната може да стане по-интензивна. В България се посреща с гняв наименованието Специална военна операция, но от гледна точка на ООН това има няколко проявления. Няма реално обявена война. Това означава, че много трудно победената страна след един мирен договор може да търси репарации или контрибуции. Такъв тип операции се водят с ограничен военен контингент. Има и стремеж да се пазят цивилни граждани, колкото е възможно това. Ние в момента не си представяме какво е глобалната война. Ако тежките руски бамбардировачи започнат да хвърлят бомби над Киев, Лвов и т.н., нещата ще са съвсем различни. Тогава това, което наблюдаваме сега, ще ни се види като детска игра“, добави Тодоров.

Той коментира и това, че в Русия вече се чуват гласове за използването на тактическо военно оръжие, защото „военната операция“ се е изразходила като опция.

„Чуваме и призиви да се направи мобилизация, а икономиката на страната се постави на военна база. Също така силен акцент от изминалите дни е писмото на Алла Пугачова в защита на любимия си Максим Галкин, който бе обявен за чужд елемент на влияние. Тя каза, че тогава и тя е чужд елемент. Но тя е символ на успелия човек в Съветския съюз. Тя е изразител на голяма част от хората в руското общество“, сподели още писателят.

Според него в САЩ военно-промишленият комплекс е доволен от продължаването на войната в Украйна, защото това отслабва Русия.

„Има една фраза, че всяка война се започва, когато някой поиска, а свършва, когато може. Войната се ръководи от вътрешни правила, но вече виждаме, че излиза от рамките на желанията на тези, които я започнаха. Очаквам по огромната руска граница да започнат да избухват конфликти. Виждаме Армения и Азербайджан, може да последват Киргистан и Таджикистан. Това ще е нещо ново. Турция преследва свои цели, манипулирайки Грузия“, разкри още Тодоров.

Попитан и за изборите у нас, той каза, че сега не очаква да се случи нещо и по-скоро гледа към нов вот през пролетта на следващата година.

Още от разговора вижте във ВИДЕОТО.
<iframe src="https://www.facebook.com/plugins/video.php?height=314&href=https%3A%2F%2Fwww.facebook.com%2Fwww.fakti.bg%2Fvideos%2F589323525990297%2F&show_text=false&width=560&t=0" width="560" height="314" style="border:none;overflow:hidden" scrolling="no" frameborder="0" allowfullscreen="true" allow="autoplay; clipboard-write; encrypted-media; picture-in-picture; web-share" allowFullScreen="true"></iframe>

<iframe src="https://www.facebook.com/plugins/video.php?height=314&href=https%3A%2F%2Fwww.facebook.com%2Fwww.fakti.bg%2Fvideos%2F748736326226536%2F&show_text=false&width=560&t=0" width="560" height="314" style="border:none;overflow:hidden" scrolling="no" frameborder="0" allowfullscreen="true" allow="autoplay; clipboard-write; encrypted-media; picture-in-picture; web-share" allowFullScreen="true"></iframe>

Източник: fakti.bg

С подкрепата на гоблени за шиене и диамантени гоблени