Още през 2005 година разбрах, че по един проект може да бъдат дадени средства за текущ ремонт, а същите средства могат да бъдат дадени и за основен ремонт, защото те стават капиталови разходи. Парите съвпадат за един и същ период за един обект. Едните пари се усвояват на 100% без да се извършва такава дейност. От 17 години се боря по тази тема. И за първи път Министерството на финансите, сега при управлението на Асен Василев, си позволи да се бори с тази тема. Това обяви пред Лили Маринкова в студио ФАКТИ Георги Георгиев, който е кандидат за депутат от „Продължаваме промяната“. В миналия парламент той бе народен представител от ИТН, а след това стана независим.

„И така се стигна до много от проблемите на тема регионално развитие. Стигна се и до прословутите пари за пенсиите, които се взеха от дублирани проекти или за надписани цени“, добави той.

„Вече 12 години слушам главния прокурор да казва, че нашият Наказателен кодекс не съответства на действителността. Също така че трябва промяна, за да се стигне до осъдителни присъди. И мисля, че той е прав. Дори и да стигнем до разкриване на схеми, едва ли ще видим осъдителна присъда“, каза още Георгиев.

Попитан за строежа за „Турски поток“, защото се очаква там да излязат големи нарушения, свързани и със строителството и със Закона за опазване на природната среда, той каза, че темата е много голяма.

„В 45-ия парламент с Мая Манолова си бяхме поставили за цел да разнищим казуса. Аз, като строителен инженер, подготвих въпроси към всички институции, свързани със строежа. Така започнахме. Тогава имаше и едно „нахлуване“ в „Булгартнасгаз“. Причината бе следната. За да могат да бъдат установени нарушенията, трябваше да се изиска цялата документация. А аз изисках да ни се предостави цялата оперативна документация по време на строителството. Само нейното проследяване в детайли може да установи тези големи нарушения на закона. Ние я изискахме, а отговорът бе, че това са 300 00 страници, които няма да ни бъдат предоставени сканирани, а ще ни се дадат в хартиен вид, когато „Булгартнасгаз“ решат. Ние затова отидохме там. За прословутото „нахлуване“. На място установихме, че ще бъде направено всичко възможно да не ни бъде предоставена тази информация. После се оказа, че има много нарушения по Закона за устройство на територията. Имало е строителства преди издаването на разрешение за строеж. Не е имало контрол от Строителен надзор, от проектанти“, каза още Георгиев.

Още от разговора вижте във ВИДЕОТО.
<iframe src="https://www.facebook.com/plugins/video.php?height=314&href=https%3A%2F%2Fwww.facebook.com%2Fwww.fakti.bg%2Fvideos%2F5913055992051941%2F&show_text=false&width=560&t=0" width="560" height="314" style="border:none;overflow:hidden" scrolling="no" frameborder="0" allowfullscreen="true" allow="autoplay; clipboard-write; encrypted-media; picture-in-picture; web-share" allowFullScreen="true"></iframe>

Източник: fakti.bg

С подкрепата на гоблени за шиене и диамантени гоблени