Докато се чака решение на парламента ще има ли по-евтина и по-скъпа тарифа за ток спрямо потреблението, екип на bTV провери кое топло излиза най-изгодно. Климатик или термопомпа – това показват изчисления на Центъра за енергийна ефективност, направени за bTV.

Ако апартаментът ни например е 65 квадратни метра, за целия зимен сезон отоплението ще ни излезе около 450 лв. за несанирано и 230 лв. за санирано жилище.

Моментната снимка показва, че най-скъпо ще ни струва, ако ползваме природен газ – 1500 лв. за неизолиран и 750 лева за добре изолиран апартамент. В класацията следват: пелетите, печките на ток, въглищата и топлофикация, като сумите варират в зависимост от типа жилище.

Какви съвети за пестене дават експертите?

Златка Витанова е купила 10 кубика дърва за тази зима. Жената изчислява, че разходите ѝ за топло са скочили двойно. Затова експертите изчисляват, че трябва да помислим внимателно какъв тип отопление избираме, тъй като 50-60 процента от разходите за жилището отиват за това. И дават съвети как да пестим.

„Можем да сменим стъклопакетите, това е лесно. Ако живеем в кооперация или в малка фамилна сграда, можем да сложим топлоизолация на таванското помещение, можем да се постараем да понижим и температурата в апартаментите си“, заяви Александър Станков от Центъра за енергийна ефективност. „Ако вместо 23 градуса в помещението ви е 22 градуса средно за целия отоплителен сезон, то това са 5 процента спестяване на енергия за отопление, ако са два градуса, може да стигне и повече- 8-9 процента“, обясни Людмил Костадинов, експерт в Агенцията за устойчиво енергийно развитие.

Експертите препоръчват и да се възползваме от програмата за енергийно обновяване на сградите, тъй като това е дългосрочно решение за по-ниски сметки. „Стоте процента субсидия са нещо, което го няма никъде другаде по света. Това е истински подарък на тези, които успеят да се възползват от него. За съжаление, те няма да са много – очакваме около 1000 сгради сега, а 60 000 чакат обновяване“, съобщи Драгомир Цанев, изпълнителен директор на Центъра за енергийна ефективност. Затова и Златка е санирала вече дома си и е категорична, че ако дървата поскъпнат още, ще се отоплява на ток.

Източник: fakti.bg

С подкрепата на гоблени за шиене и диамантени гоблени