През всеки етап от живота сънят е от решаващо значение за нашето умствено и физическо развитие. Това е доказателство, че сънят е основен аспект на живота, подобен на прясната вода, питателната храна и чистия въздух.

Въпреки това, всеки етап предлага свои собствени предизвикателства пред съня: детето, което се съпротивлява на времето за лягане, тийнейджърът, който остава буден до късно през нощта и възрастният човек, който се събужда често.

Това, което отделя съня от другите основни нужди обаче е, че той е особено важен за нашата психика. Сънят е преди всичко биологичен. Не можем да го контролираме, но трябва да го направим качествен, пише vesti.bg.

Много често нарушенията на съня водят до стрес, когато не намираме правилния баланс между това да позволим на съня да дойде естествено и да се опитаме да го предизвикаме. Когато изпитваме трудности да изпълним жизнена функция, която изглежда, че трябва да бъде автоматична, можем да станем свръхвъзбудени и стресирани. Стресът може да създаде порочен кръг, който пречи на съня, като вредите за здравето се усложняват с времето.

Разбирането на важността на съня на всеки етап и свързаните с него предизвикателства може да ни помогне да разберем значимостта на проблема – и да ни насочи към решения.

Сън по време на ранна детска възраст

Защо е от решаващо значение: Бебетата спят по много часове, с дълги и чести периоди на сън. Докато те спят, мозъците им се развиват, укрепвайки връзките между мозъчните полукълба и обработвайки преживяванията в спомени. Сънят е активна част от когнитивното развитие.

Как можем да помогнем: На този етап бебетата спят най-добре, когато има планирани процедури около техния сън – което за новородените може да бъде около 16 часа от деня им. Създайте успокояваща и последователна рутина докато спят, за да създадете положителни емоционални асоциации със съня.

Сънят при децата

Защо е от решаващо значение: Децата се нуждаят от много сън, тъй като непрекъснато се учат. Например усвояването на наученето зависи повече от съня, отколкото от бодърстването. Но детството също е време, когато новите начинания могат да се превърнат в смущения за съня, като започване на ново училища или излизане във ваканция. Децата, които са прекалено уморени, могат да устоят на съня, което може да предизвика трайна връзка между стреса и съня.

Как можем да помогнем: Продължете да създавате график около съня, който да помогне на детето да установи независимост в съня си. На този етап децата могат да започнат да изпитват безпокойство през нощта и рутинните дейности трябва да включват успокояващи действия, за да се намали връзката между стреса и съня.

Сънят в тийнейджърска възраст

Защо е от решаващо значение: По време на този етап тийнейджърите са склонни да стоят будни до късно през нощта и след това трудно се събуждат сутрин. Този начин на живот е в противоречие с училищата, които обикновено започват рано. Това несъответствие води до ефект, наречен „социален часови пояс“, който може да причини умора, както и затруднения в концентрацията и поведенчески проблеми.

Как можем да помогнем: Осъзнаването на тази промяна може да ни помогне да проявим повече разбиране към тийнейджърите, когато се противопоставят на ранното лягане или когато стават по-късно през уикендите, за да компенсират. Точно както когато трябва да наваксаме със съня си при промяна на часовата зона при пътуване, тийнейджърите може би трябва да направят същото, когато са заети с учебни графици, които не са в съответствие с биологичните. Помогнете на тийнейджърите да създадат положителни навици за сън – както при по-малките деца, създайте спокойни, последователни процеси – и ги научете колко е важно да спят достатъчно.

Сънят в зряла възраст

Защо е от решаващо значение: Този етап е различен при всеки човек. Някои хора имат професия с гъвкаво работно време, което им позволява да приведат ежедневния си ритъм в съответствие с графика си, но това е рядкост. Други неща, които компрометират качеството на съня в зряла възраст, включват сънна апнея, предменопауза и менопауза и синдром на неспокойните крака.

Как можем да помогнем: По време на този етап нашите умове могат да пречат на съня. Противодействието на нарушенията на съня изисква установяване на нови навици и промяна на живота. Когнитивно-поведенческата терапия (КПТ) е базирано на доказателства лечение на безсъние, което ни позволява да преформулираме пречките пред съня. Докато лекарствата могат да насърчат съня в краткосрочен план, КПТ коригира основните причини за безсъние – без потенциал за зависимост и странични ефекти, както при лекарствата.

Сънят в старческа възраст

Защо е от решаващо значение: Докато тийнейджърите изпитват трудности при ранното заспиване, по-възрастните са склонни да заспиват лесно, но се събуждат по-често през нощта и стават доста рано. Доказателствата показват връзка между безсънието при възрастни хора и счупването на крайниците при падане. В допълнение, проблемите със съня могат да бъдат причина за други състояния, включително болест на Паркинсон или деменция, така че става още по-важно да научите причината за нарушенията на съня.

Как можем да помогнем: Възрастните хора, които вече приемат доста лекарства, може разбираемо да се поколебаят да добавят ново такова за сън, а с него допълнителни странични ефекти. Когнитивно-поведенческата терапия е много подходящ метод за лечение и при тях.

Източник: fakti.bg

С подкрепата на гоблени за шиене и диамантени гоблени