До 20 кг храна на ден консумират мечките през есенните месеци. Това съобщи за БТА Величка Тричкова – мениджър „Продажби, реклама и образование“ в Парка за мечки в Белица. През пролетта една мечка консумира средно около пет килограма храна, през лятото – 10 кг., споделя още тя.

Необходимостта от повече храна е свързана с натрупването на мазнини, за да може да прекарат цяла зима в бърлогите, посочи Величка Тричкова. Към момента нито един от 19-те обитатели на парка не е заспал зимен сън, но гледачите наблюдават, че мечките вече започват да подготвят бърлогите за предстоящата зима.

Дарение от един тон пресни плодове получи Паркът за мечки в Белица. Дарението включва половин тон ябълки и половин тон грозде. Гроздето е много подходящо за есенните месеци, тъй като е сладко, мечките го харесват, а същевременно от него качват и много килограми преди зимния сън, разказа Тричкова.

Макар и мечките да се подготвят за зимата, паркът край Белица все още приема посетители. Обикновено той затваря в края на ноември, когато все повече мечки заспиват зимен сън, но понякога това се налага и по-рано, в зависимост от биологичния часовник на неговите обитатели. В случай, че се наложи по-ранно затваряне на парка, това ще бъде обявено предварително, посочи Величка Тричкова.

Източник: fakti.bg

С подкрепата на гоблени за шиене и диамантени гоблени