„Цените на имотите са нормални и са такива, каквито предполага основният закон на пазара – търсенето и предлагането“, коментира председателят на Националното сдружение „Недвижими имоти“ (НСНИ) Добромир Ганев. Да, поскъпването на жилищата не се хареса на мнозина, и най-вече на семействата с ниски доходи. Не може да се каже, че това беше и плюс за посредниците, тъй като ръстът се случваше доста бързо през последните 2 години и не винаги самите потребители вземаха правилни решения.

Очакванията за новата година са пазарът да бъде по-балансиран и всеки, който участва на него да има повече време и възможности да обсъди своите възможности и да вземе правилни решения за себе си и за семейството си. „Очакваме по-скоро сделките да спаднат след 7-8 години на постоянен ръст с рекорд през 2021 г. за последните 12 години по обем на сделки“, прогнозира Ганев. Колко ще е понижението е трудно да се определи. „Първо трябва да говорим за спад на ръстовете, тъй като през 2022 г. отново имахме рекорд на жилищните индекси с около 15-16% ръст през второто тримесечие спрямо същия период на 2021 г. Вероятно от 15 ще спаднат под 10%“, коментира анализаторът.

Важно е да се знае, че реален пазар на имоти има в 10-15 от големите български градове и по Черноморието.

Интересен е въпросът как при наличието на толкова много празни жилища сегментът на новото строителство процъфтява. Отговорът на специалистите е, че това се дължи на високия интерес от страна на купувачите. „Няма нормален предприемач, който да стартира малък, среден или голям проект, например с вземането на банков кредит при положение, че не е планирал правилно своите парични потоци от продажби в бъдеще, именно разчитайки на реалния интерес на купувачите. Да – във всеки един пазар ще има и спадове. На такъв станахме свидетели преди 10-12 години, но мога да кажа, че последните 2 години имаше наслагване на толкова много фактори, които реално затвърдиха високия интерес към жилищния пазар“, коментира Ганев.

Източник: fakti.bg

С подкрепата на гоблени за шиене и диамантени гоблени