Борис Джонсън няма да участва във вътрешнопартийната надпревара на Консервативната партия, което би могло да му осигури завръщане като британски премиер. Имам шансове за успех и бих могъл евентуално да се завърна в петък на "Даунинг Стрийт", каза той през уикенда, но подчерта, че е осъзнал, че това не би бил правилният път. "Човек не може да управлява ефикасно, ако няма подходящата партия в парламента."

Сунак – с най-големи шансове

Бившият британски премиер потвърди медийните публикации, според които в събота той се е срещнал с Риши Сунак, за да обсъдят възможностите за приемливо решение. Джонсън е провел среща и с Пени Мордонт, която първа обяви, че влиза в надпреварата за премиерския пост. "Надявах се, че в името на националния интерес ще стигнем до единодушие, но за съжаление не успяхме да намерим път, който да ни отведе до такова", обяви след срещата Джонсън.

Така Риши Сунак, който беше финансов министър в кабинета на Борис Джонсън, е кандидатът с най-големи шансове за поста на Лиз Тръс. Според преброяване на БиБиСи, за Сунак са се обявили вече над 140 депутати. А в случая е необходима подкрепа от поне 100 гласа. Той иска да ръководи страната с "интегритет и професионалност" през кризата, написа 42-годишният в Туитър, когато обяви в неделя официално кандидатурата си.

Риши Сунак участва в надпреварата за премиерския пост още в началото на септември, но тогава загуби срещу Лиз Тръс. Сунак предупреждаваше многократно за хаоса, който може да предизвика икономическият план на Тръс. Нещо, с което сега той печели симпатии.

Кога ще стане ясно кой ще е новият премиер?

Борис Джонсън напусна премиерския пост преди няколко седмици – след редица скандали. А Лиз Тръс подаде оставка след само шест седмици като британска премиерка. Причината бяха нейните финансови и данъчни планове, които доведоха до тежки сътресения на финансовите пазари.

Съвсем скоро ще стане ясно кой ще стане председател на Консервативната партия, а с това и премиер на Великобритания. До понеделник следобед могат да бъдат правени номинации за кандидатури. А най-късно в петък трябва да стане ясно кой ще управлява в бъдеще британското правителство.

Източник: fakti.bg

С подкрепата на гоблени за шиене и диамантени гоблени