Новият британски премиер Риши Сунак ще говори днес за първи път пред парламента и ще се изправи срещу лейбъристката опозиция, която се радва на нарастващ рейтинг в социологическите проучвания и призовава за предсрочни избори в страната, обзета от икономическа и политическа криза.

За първи път цветнокож премиер, изповядващ хиндуизма и произхождащ от бивша английска колония, както и най-младият в най-новата история на Великобритания, ще се изправи по обед пред депутатите от Камарата на общините, по време на традиционния парламентарен контрол, който често прераства в много оживени спорове.

Лидерът на лейбъристите Киър Стармър поздрави вчера Сунак в Туитър, но бе безпощаден: британците "имат нужда от ново начало и да се произнесат за бъдещето" на страната, написа той. Лейбъристката опозиция, която води с голяма преднина в социологическите анкети, призовава за предсрочни парламентарни избори почти всеки ден, без да чака 2024 г., като заклеймява политиката на консерваторите, които „раздробиха икономиката на парчета“.

Риши Сунак, който остана единствен официален кандидат след оставката на Лиз Тръс миналата седмица, встъпи в длъжност, след като беше избран в понеделник за няколко часа от Консервативната партия, без да е казал нито дума публично и без да са се произнесли членове на партията.

Това лято те предпочетоха Лиз Тръс пред изключително богатия бивш министър на финансите, който в разгара на кризата с поскъпването на живота, с инфлация от 10 процента, призова за бюджетна предпазливост и заклейми програмата на своята съперничка като измислена „приказка“.

Той стана вчера третият британски премиер за по-малко от 50 дни и шестият след Брекзит през 2016 година. Риши Сунак обаче изключи предсрочни избори, които консерваторите след 12 години на власт със сигурност ще загубят. Според проучване на Ипсос, публикувано в понеделник, 62 процента от избирателите искат такива избори преди края на 2022 г.

Ново правителство

След като се срещна с крал Чарлз Трети, който го натовари да състави правителство, Риши Сунак обяви вчера "трудни решения" пред лицето на икономическата криза и обеща да "поправи грешките" на Лиз Тръс, която подаде оставка след 44 дни на поста.

„Сунак и съпругата му притежават състояние от 730 млн. британски лири. То е два пъти по-голямо от приблизителното състояние на крал Чарлз Трети. Имайте това предвид, когато той говори за вземане на "трудни решения“, отбеляза язвително депутатката лейбъристка Надя Уитъм.

Привърженик на намаляването на разходите с цел ограничаване на инфлацията, вместо да прибягва до дълг за подпомагане на домакинствата – политика, предпочитана от Лиз Тръс, Риши Сунак преназначи финансовия министър Джереми Хънт, който след назначаването си в разгара на кризата в средата на октомври внесе привидно спокойствие на пазарите.

Той трябва да представи нови бюджетни мерки на 31 октомври.

Завръщането на Рааб

Риши Сунак се стреми да обедини консервативните депутати, които са дълбоко разделени след 12 години на власт. Той успя да събере подкрепата на бившите привърженици на Борис Джонсън, за да бъде избран, въпреки че някои го обвиниха в предателство през юли, когато оставката му от министерството на финансите, последвана от още около 60 други служители, доведе до падането на правителството на Джонсън.

Доминик Рааб – близък съюзник на Сунак – междувременно възвърна поста си на вицепремиер и министър на правосъдието, който трябваше да напусне след оставката на Борис Джонсън.

Назначена през септември от Лиз Тръс за министър на вътрешните работи Сюела Брейвърман, която ѝ обърна гръб миналата седмица, също е преназначена на своя пост. Притежаваща влияние в дясното крило на партията, тя има много твърда позиция по отношение на миграцията.

В разгара на войната в Украйна министрите на отбраната Бен Уолъс и министърът на външните работи Джеймс Клевърли също запазиха своите ресори.

Като първи контакт с чуждестранен лидер Риши Сунак реши да разговаря снощи с украинския президент Володимир Зеленски и го увери в „непоколебимата подкрепа“ на Великобритания пред лицето на руската инвазия. Той разговаря по телефона и с президента на САЩ Джо Байдън.

(БТА) / (Алексей Маргоевски)

Източник: fakti.bg

С подкрепата на гоблени за шиене и диамантени гоблени