Руското министерство на отбраната миналата седмица заяви, че Украйна планира да използва "мръсна бомба“ с цел да обвини Москва за полученото радиоактивно замърсяване. Твърдението бе отхвърлено от Киев, както и от САЩ, Обединеното кралство и Франция в съвместно изявление, публикувано на 23 октомври 2022 г. "Мръсната бомба“, известна още като устройство за радиологично разпръскване, е оръжие, което съчетава конвенционални експлозиви като динамит и радиоактивен материал като уран, пише "Анадолската агенция“.

Целта на такова устройство е да разпръсне радиоактивен материал в околната зона, в която експлодира, като по този начин причини замърсяване в радиуса на взрива, предаде Агенция "Фокус".

Терминът "мръсна бомба“ понякога се бърка с други взривни устройства, особено ядрени оръжия. Ядрените оръжия обаче включват разделяне на атоми, което води до огромно освобождаване на енергия.

Мръсните бомби имат много по-малък радиус на взривяване и имат за цел да разпръснат радиоактивен прах, дим или друг материал, вместо основно да унищожат инфраструктура.

Въз основа на изследвания, проведени от ядрени институции като Комисията за ядрено регулиране на САЩ, детонацията на мръсна бомба няма да освободи достатъчно радиация, за да убие хора или да причини тежко заболяване.

В сравнение с конвенционалните експлозиви се смята, че мръсните бомби са по-малко вредни за хората. Въпреки това се отбелязва, че те са ефективни при разпространяване на страх и паника.

Опасността за околната среда, причинена от мръсни бомби, може потенциално да доведе до необходимостта от широкомащабни почиствания, които могат да бъдат финансово скъпи.

Степента на замърсяване, причинено от взрива на мръсна бомба, зависи от множество фактори, включително размера на експлозивите, количеството и вида на използвания радиоактивен материал и метеорологичните условия, където се е случил взривът, според изследователите.

Използване на "мръсна бомба“ никога не е било регистрирано, въпреки че опити за взривяване или използване на такива устройства са докладвани в миналото.

Израел извърши серия от тестове в пустинята във връзка с четиригодишен проект в ядрения реактор в Димона за измерване на щетите и други последици от детонацията на мръсна бомба, съобщи вестник Haaretz на 8 юни 2015 г.

През 1995 г. чеченските бунтовници заложиха, но не успяха да взривят мръсна бомба в Исмаиловския парк в Москва.

Освен това САЩ арестуваха Хосе Падия, предполагаем агент на Ал Кайда, за заговор за изграждане и взривяване на мръсна бомба в американски град през 2002 г.

Източник: fakti.bg

С подкрепата на гоблени за шиене и диамантени гоблени