25 октомври е Денят на републиката на Казахстан. На този ден през 1990 г. е приета декларация за държавният суверенитет на страната. „Това е първата стъпка на страната и на пътя ѝ към независимост“, каза по време на официалния прием в София посланикът на Казахстан в България Темиртай Избастин.

Дипломатът припомни, че през настоящата година в Казахстан се проведоха събития от световен мащаб. През септември страната беше домакин на VII конгрес на световните лидери на традиционните религии. В него взеха участие над 100 делегации от над 50 държави, включително и Папа Франциск. Положителен отзвук даде и VI среща на върха на Конфедерацията за взаимодействие в Азия, която се проведе миналата седмица в Астана.

През 2022 г. отбелязваме и 30 години от създаването на дипломатически отношения между България и Казахстан. „Изградихме истински приятелски дипломатически отношения. България е надежден външноикономически и политически партньор на Казахстан, Централна и Източна Европа. Активно си взаимодействаме многостранно“, допълни посланикът.

Темиртай Избастин подчерта, че няма нищо по-важно от мира, стабилността и увереността в бъдещето. „Затова нека да си пожелаем просперитет, стабилност и мир“, заключи посланикът.

„Днес сме се събрали да празнуваме националния празник на Казахстан и това е чудесен повод да припомня, че с Казахастан имаме прекрасни отношения, които датират от 30 години. Отношенията между двете държави се развиват в атмосфера на приятелство и партньорство. Убедени сме, че двустранните отношения имат огромен потенциал. Уважаеми Ваше превъзходителство, за мен би било огромна радост, ако посрещаме все повече казахстанци в България и изпращаме все повече българи в Казахстан. Защото в туризма, когато опознаваме нашите култури и се наслаждаваме на вкусната храна, ние всъщност откриваме нашето приятелство“, каза Илин Димитров, министър на туризма.

„Негово превъзходителство посланикът на Казахастан действително е човек, който много обича България и цени нашата история. Много пъти сме си говорили за това, че прабългарите и казахите са горе долу едно“, каза Кубрат Пулев, който подари на посланика плакет с надпис: „Приемете най-искрените ни поздравления по случай националния празник на Казахстан от вашия братски народ – българите и верните ви приятели Кубрат и Тервел Пулеви“.

Източник: fakti.bg

С подкрепата на гоблени за шиене и диамантени гоблени