"Партньорите на Русия в Евразийския икономически съюз (ЕИС) трябва да имат избор от валути, с които да заплащат природния газ, вместо да бъдат ограничени само до руската рубла", заяви по време на брифинг Булат Акчулаков, министър на енергетиката на Казахстан, цитиран от Ройтерс.

Членовете на ЕИС обсъждат създаването на съвместен пазар на петрол и газ, а Русия е предложила рублата да бъде използвана като платежна валута, според думите на министър Акчулаков, предаде БТА.

Москва, изправена пред санкции, наложени ѝ от Запада, заради инвазията в Украйна, по-рано поиска от западните купувачи да заплащат за руските си енергийни доставки в рубли. Така Кремъл цели да предпази средствата от замразяване от чуждестранни банки, вследствие от санкциите, и също иска да отслаби ролята на долара в глобална търговия.

Казахстан, втората по големина икономика в петчленния блок, обаче не е съгласен с руското предложение. "Нашата позиция (по време на последните дискусии) бе, че това трябва да бъде опция, която да бъде избрана от страните по договор", каза Акчулаков.

Позицията на Астана е пример, че бившите съветски републики в Централна Азия все повече се противопоставят на Кремъл, осъзнавайки новооткритите си лостове за влияние, докато Русия се насочва към техните пазари и търговски пътища в опит да заобиколи западните санкции, посочва Ройтерс.

В Евразийския икономически съюз членуват Армения, Беларус, Казахстан, Киргизстан и самата Русия. Обединението се създава с цел цялостно надграждане, повишаване на конкурентоспособността и сътрудничеството между националните икономики. То осигурява свободно движение на стоки, услуги, капитали и работна сила, пише на официалната страница на ЕИС.

Казахстан изнася газ за Русия, но и внася такъв от нея, тъй като не всички казахстански региони са богати на въглеводороди.

Също така министър Акчулаков посочи, цитиран от ТАСС, че количествата петрол, транспортирани по Каспийският тръбопроводен консорциум (КТК), могат да бъдат възстановени изцяло след 25 октомври.

"Ремонта е до края на този месец (…) След 25-ти, ще има допълнителни съоръжения на терминала за износ на петрол", обяви той.

През август КТК съобщи, че временно е извела от експлоатация два от пристаните на терминал за износ на петрол край руското черноморски пристанище Новоросийск. Износът на петрол от два от трите му пристана на морския терминал бяха спрени, а третият пристан обработва до 3,5 милиона тона петрол на месец.

Същевременно Казахстан търси начини да разшири износа си на петрол, като разглежда възможността за доставки за Финландия чрез железопътен транспорт, според Акчулаков. "Петролът преди е бил доставян там с железница. Затова по принцип се разглежда като един от вариантите", отговори той на запитване за възможния износ на казахстански петрол за Финландия.

Източник: fakti.bg

С подкрепата на гоблени за шиене и диамантени гоблени