И днес депутатите не успяха да изберат председател на парламента. Вежди Рашидов отказа номинацията. До нея се стигна последователно, след като от "Продължаваме промяната" и ГЕРБ оттеглиха кандидатурите си.

Десислава Атанасова от ГЕРБ-СДС направи предложение от името на парламентарната група за прекратяване на разискванията. С 206 гласа предложението беше прието, припомня БНТ.

Тъй като за поста беше предложен и най-възрастният депутат Вежди Рашидов, след емоционална реч към депутатите той оттегли кандидатурата си.

От ДПС издигнаха отново Йордан Цонев, "Възраждане" предложи Цвета Рангелова, а от "БСП за България" застанаха зад кандидатурата на Кристиан Вигенин. От ГЕРБ-СДС и "Продължаваме Промяната" казаха, че няма да предложат нов кандидат.

При гласуването Йордан Цонев получи подкрепата на 102 депутати, Кристиан Вигенин беше подкрепен от 74 души, а Цвета Рангелова от 27.

При прегласуването само между Цонев и Вигенин, депутатът от ДПС отново получи 102 гласа за, а Вигенин – 73.

Председателстващият Вежди Рашидов насрочи ново заседание за утре в 10:00 ч.

Как протече по-рано първото гласуване в пленарна зала?

Кирил Петков от "Продължаваме Промяната" заяви, че е постигнат консенсус за обективност във връзка с правилата за избор на председател на Народното събрание и предложи една партия да обяви един или двама кандидати от друга политическа сила.

Даниел Митов от ГЕРБ допълни, че това е трудно за постигане, а Десислава Атанасова подчерта, че няма мнозинство и категорично съгласие на ръководствата на парламентарните групи.

"Всеки от нас е готов на някакви отстъпки, протегнахме ръка за търсенето на консенсус, парламентът е блокиран втори ден и създаваме конституционна криза. Предложихме да бъде избран най-възрастният депутат, който ще има заместник-председатели, което не беше прието. Да заложим на вариант, при който след като първата и втората политическа сила оттеглиха своите кандидатури, да изберем третата номинация на г-н Цонев, което отново не беше прието. Аз предлагам отново да се обединим около фигурата на най-възрастния", заяви Десислава Атанасова.

Според Асен Василев този парламент се очертава кратък. Костадин Костадинов от "Възраждане" добави, че има разделение, но има желание за постигане на разбирателство.

"От два дни това, което предлагаме на вашето внимание, е позор. Това е най-тежкият удар върху парламентарната република, парламентарната демокрация и партийната система, това започва да изглежда като сценарий. Като че ли има нагласа за избори, това е моето усещане. Ние правим разумен компромис с Вежди Рашидов, но не беше прието, стига сме си играли на кукли, много станаха днес непостоянните позиции, подкрепяме да се обединим около най-възрастния, за да тръгне парламентът, ако не се стигне до такова съгласие, ще подновя кандидатурата на Кристиан Вигенин", заяви лидерът на БСП Корнелия Нинова.

Консенсусът и съгласието в тази зала се получава трудно, добави лидерът на "Български възход" Стефан Янев.

Кризата с избора на председател на Народното събрание продължава и днес – след шести опит депутатите отново не излъчиха никого. Ситуацията обаче се разви динамично по време на почивката и най-голямата парламентарна група ГЕРБ-СДС оттегли кандидатурата си. "Продължаваме Промяната" пък поканиха партиите на консултации за намиране на решение.

След като преседателстващият НС Вежди Рашидов обяви почивка, партиите се събраха на председателски съвет, а после направиха по няколко изявления. "Демократична България" се обявиха за друг подход за избор на председател, например това да е най-възрастният или най-опитният народен представител.

Малко по-късно "Продължаваме Промяната" поканиха всички партии на публични консултации, за да се намери решение на кризата, която, по думите на Асен Василев, е безпрецедентна:

"В 12.00 часа в зала "Запад" каним лидерите на всички парламентарно представени партии на публични консултации, които да се излъчват онлайн и всички български граждани да могат да видят какво се случва, за да можем да намерим начин да решим конституционната криза", каза той.

БСП заявиха, че ще отидат на тези разговори. Минути след това пък Десислава Атанасова от ГЕРБ-СДС обяви, че партията оттегля кандидатурата на Росен Желязков и че са съгласни на друг подход за избор на председател:

"На председателски съвет все още не е взето решение по какви критерии да бъде избран председателят на 48-ото НС, след като критерият събиране на мнозинство в момента не важи, понеже има паритет. Ние сме съгласни за разговори третата партия да номинира председател или друг подход – най-възрастният, най-опитният, какъвто и да е подход, стига да има начин НС да започне своята законодателна дейност", каза Атанасова.

Партиите обаче не отидоха на срещата с "Продължаваме Промяната" в 12 часа, а отново се събраха на председателски съвет. Кирил Петков и Асен Василев призоваха за диалог.

Преди първото гласуване партиите отново обявиха номинациите си. ГЕРБ-СДС пак издигнаха кандидатурата на Росен Желязков.

При условията на разговори между парламентарните групи, каквито имахме тази сутрин на председателския съвет, това вероятно ще бъде последен опит, за да се търси в пряк двубой председател на 48-ото НС. Ако и това не помогне, отново ще се наложи свикване на председателския съвет и търсене на други решения", каза Десислава Атанасова.

Андрей Гюров потвърди решението на "Продължаваме Промяната" от снощи, че няма да номинират кандидат.

"Възраждане", ДПС и БСП също отново издигнаха кандидатите си – Петър Петров, Йордан Цонев и Кристиан Вигенин.

Гласуването се проведе по азбучен ред.

За Йордан Цонев 99 депутати гласуваха "за", 96 "против" и 43 – "въздържал се".

За Кристиан Вигенин 30 депутати гласуваха "за", 46 "против" и 162 – "въздържал се".

За Петър Петров 27 депутати гласуваха "за", 97 "против" и 114 – "въздържал се".

За Росен Желязков 102 депутати гласуваха "за", 97 "против" и 39 – "въздържал се".

И на балотажа между Йордан Цонев и Росен Желязков нито един не събра достатъчно гласове, след което Вежди Рашидов обяви почивка.

В началото на заседанието депутатите отдадоха почит на акад. Антон Дончев. Обичаният писател и общественик ни напусна на 92 години.

Източник: fakti.bg

С подкрепата на гоблени за шиене и диамантени гоблени