За първи път от почти 50 години Италия не е внесла природен газ от Руската федерация в продължение на една седмица.

Това съобщи Италианският институт за международни политически изследвания (ISPI).

Отбелязва се, че това не се е случвало от 1974 г. насам.

"Сбогом, Москва. През последните седем дни Италия е внесла нула кубически метра газ от "Газпром", а следователно и от Русия. Това не се е случвало от 1974 г. насам. Исторически ден", заяви анализаторът на ISPI Матео Вила.

По-рано руският "Газпром" заплаши да спре доставките на газ за европейските страни, където те все още продължават, ако ЕС наложи таван на цените.

На 31 август "Газпром" спря доставките на газ за Европа по "Северен поток 1". Компанията съобщи, че са открити течове на масло от части на компресора на газопровода и оборудването е трябвало да бъде спряно, докато течът бъде отстранен.

На 2 септември руската газова компания "Газпром" обяви пълно спиране на газопровода "Северен поток 1" за неопределен период от време.

На фона на спирането на руския газопровод "Северен поток" спотовата цена на газа в Европа сутринта на 5 септември скочи с 30 % до почти 2900 долара за хиляда кубически метра.

На 14 септември 2022 г. ЕС отговори на газовия шантаж на Путин .

На 26 септември се появи информация за изтичане на газ по "Северен поток" . На 27 септември стана известно за експлозии в района на изтичането.

На 28 септември 2022 г. страните от ЕС поискаха незабавно да се ограничи цената на газа.

На 1 октомври стана известно, че "Газпром" е спрял доставките на газ за Италия, а още на 5 октомври компанията официално призна за спада в търсенето на газ .

17 октомври Европейската комисия намери нов начин да ограничи цената на газа .

Източник: fakti.bg

С подкрепата на гоблени за шиене и диамантени гоблени