Социологическите проучвания редовно потвърждават, че ирландците имат много положително отношение към Европейския съюз. Между 70% и 90% от анкетираните подкрепят членство на страната в ЕС. Това отношение се усеща веднага, когато човек разговаря с ирландци. Те оценяват свободата на пътуване също толкова високо, колкото и възможността да се учи и работи в чужбина. Мнозина са наясно и с икономическите ползи от членството в Общността. Със средства на Европейската икономическа общност (EИО) и ЕС, са построени магистрали и са модернизирани пристанища. Инфраструктурата на Ирландия като цяло се е подобрила значително.

32-годишният Дейвид от Дъблин казва, че желае страната да остане част от Европейския съюз. „Много по-полезно е да си в единния пазар, отколкото извън него“, коментира той, посочвайки за пример проблемите на Великобритания след Брекзита. А Шейн, който е на 46 години, отива дори и по-далеч: "Нуждаем се от подкрепата на ЕС. Ние дори не бихме могли да оцелеем сами. Твърде малки сме като държава."

Възходът през 1990-те години

Ирландия е искала да се присъедини към Европейската икономическа общност доста по-рано, но официалното ѝ влизане става факт едва през 1973 година. Професор Кийрън Маккуин от Института за икономически и социални изследвания (ESRI) в Дъблин оценява този ход като изключително полезен за страната. Той ѝ позволява да отвори допълнително своята икономика и да привлече директни чуждестранни инвестиции. Присъединяването помага на Ирландия и да се еманципира от икономическите отношения с Великобритания, които Маккуин определя като "клаустрофобични".

Въпреки всичко нещата не тръгват веднага нагоре за страната, която по онова време все още е почти изцяло аграрна. Тя не понася добре сътресенията с цените на петрола през 70-те години на миналия век. Много ирландски стоки не са били и конкурентоспособни на международния пазар по онова време. Това води до висок държавен дълг и масова безработица. През 80-те години Ирландия все още се е смятала за бедняшката държава на Европа. Това се променя едва през следващото десетилетие, отчасти благодарение и на огромната подкрепа от ЕС. Кохезионните и структурни фондове стимулираха икономиката, а страната стъпи по-стабилно на краката си.

Ръст въпреки пандемията

Ирландия инвестира и в образователната си система. Това повиши значително квалификацията на работната сила. В продължение на много години страната постоянно намаляваше ставката на корпоративния данък, която в крайна сметка спадна до 12,5 процента. И особено от средата на 90-те години на миналия век в Ирландия започнаха да постъпват значителни по обем преки чуждестранни инвестиции.

Днес мощта на ирландската икономика се формира основно от компаниите за информационни и комуникационни технологии, както и от фармацевтичните концерни. Дори по време на пандемията Ирландия успя да отбележи значителен икономически ръст. Международните корпорации са работодатели на повече от 300 000 души в Ирландия – а това са около 12% от работещото население.

Католицизъм, модернизация и либерализация

Преди 50 години животът в Ирландия беше силно повлиян от конфликта в Северна Ирландия, много наподобяващ гражданска война – и от каноните на католическата църква. До 1980 г. противозачатъчните средства бяха напълно забранени, а чак от 1992 г. презервативите стават свободно достъпни в търговската мрежа. В началото на 70-те години на миналия век жените, работещи в държавния сектор, са били принудени да се отказват от работата си, след като се омъжат – за да се грижат за семейството и да отглеждат децата.

С присъединяването към Европейската икономическа общност в Ирландия настъпват сериозни промени. Създава се Комисия за статута на жените – орган, който проучва причините за липсата на равни права за жените. Като резултат забраната за работа на омъжените жени се смекчава – това е първият сигнал за създаването на равноправие в законите.

Влиянието на ЕС

Причините за това са ясни, казва Орла О'Конър от Националния съвет на жените в Ирландия – една организация, бореща се за правата на жените: "Фактът, че Ирландия беше член на ЕИО, имаше огромно значение. Така например средства от Европейския социален фонд бяха използвани за финансиране на грижите за децата – важна предпоставка за това жените да могат да работят.“

„Радикалните реформи, проведени в Ирландия – през 2015 г. бяха разрешени хомосексуалните бракове, а през 2018 г. бе отменена и забраната за аборти – не могат да бъдат свързвани пряко с ЕС. Въпреки всичко членството в Общността оказа значително косвено влияние за промените“, казва Лиъм Херик от Ирландския съвет за граждански свободи. "Все повече разбираме същността на европейските норми, както и това, че сме специален случай", казва Херик. „Информираността повлия върху обществения дебат“, подчертава той.

Автор: Имке Кьолер

Източник: fakti.bg

С подкрепата на гоблени за шиене и диамантени гоблени