Индийските власти глобиха Google с 13 милиарда рупии (161 милиона долара). Причината е, че технологичният гигант е използвал платформата си Android за доминиране на пазара, съобщава БиБиСи.

Регулаторът на конкуренцията в страната обвини Google, че е сключил "едностранни споразумения" с производителите на смартфони, за да гарантира доминирането на своите приложения. Той нареди на Google да престане и да се откаже от подобни практики.

Комисията по конкуренцията на Индия (CCI) заяви, че Google злоупотребява с лицензирането на своята операционна система Android за набор от смартфони, уеб търсения, сърфиране и видео хостинг услуги. В изявлението се казва, че Google влиза в принудителни споразумения с играчи в пространството, за да гарантира, че неговият пакет от приложения като Google Chrome, YouTube, Google Maps и други се използват.

В изявлението се добавя, че тази практика задушава конкуренцията и дава на Google непрекъснат достъп до потребителски данни и доходоносни рекламни възможности.

CCI също поиска от Google да не принуждава производителите на устройства да инсталират предварително нейните приложения и че трябва да позволи на производителите и потребителите да инсталират приложения по свой избор по време на първоначалната настройка на устройството.

Разследването започна през 2019 г. след оплаквания от потребители на смартфони с Android.

Случаят е подобен на този, с който Google се сблъска в Европа, където регулаторите наложиха глоба от 5 милиарда долара на компанията за използване на нейната операционна система Android, за да получи несправедливо предимство на пазара.

Източник: БиБиСи

Източник: fakti.bg

С подкрепата на гоблени за шиене и диамантени гоблени