Украинската армия изрази опасения от "нарастващата заплаха" от нова руска офанзива от територията на Беларус – северната съседка на Украйна, която послужи като тилова база на руските сили за нахлуването им в страната в края на февруари, съобщи Франс прес.

"Агресивната риторика на военните и политическите лидери на Русия и Беларус се засилва", заяви пред медиите Олексий Громов от генералния щаб на украинските въоръжени сили. Според него "нараства заплахата руските въоръжени сили да подновят офанзивата на северния фронт".

Москва и Минск създадоха през последните дни съвместни военни сили, отбелязва АФП. По оценки на Громов "този път офанзивата може да (започне) на запад, от беларуската граница, за да се отрежат основните пътища за доставка на чуждестранно оръжие и военно оборудване" за Украйна, особено през Полша. По-рано вчера беларуската служба за сигурност КГБ съобщи за "увеличаване на разузнавателните дейности от украинска територия, за ежедневни опити за нарушаване на беларуското въздушно пространство".

"За съжаление ситуацията се развива много сериозно в южна посока", каза шефът на КГБ Иван Тертел, без да даде подробности. В понеделник беларуското министерство на отбраната обяви, че Русия ще разположи в страната "до 9000 войници" и около 170 танка като част от новата съвместна военна група на двете държави. Създаването на тази група, която има за задача да защитава границите на Беларус срещу предполагаема украинска заплаха, беше обявено миналата седмица, на фона на руските военни неуспехи в Украйна в последно време, отбелязва АФП.

Източник: fakti.bg

С подкрепата на гоблени за шиене и диамантени гоблени