Испанската полиция арестува мъж, заподозрян, че стои зад неотдавнашна кампания за атентат с писма-бомби, насочена срещу премиера и украинското посолство, съобщава "Франс прес".

74-годишен испански гражданин е задържан в Миранда де Ебро в Северна Испания. Домът му се претърсва.

Нямаше жертви при получаването на шестте писма-бомби, изпратени в края на ноември и началото на декември до различни обекти в Испания, но служител на украинското посолство пострада леко при отваряне на един от пакетите.

Сред атакуваните обекти бяха официалната резиденция на министър-председателя Педро Санчес, испанското министерство на отбраната и военновъздушна база близо до Мадрид, откъдето оръжията, дарени от Испания, се изпращат в Украйна.

Киев засили мерките за сигурност в посолствата си в чужбина, след като посолството в Мадрид стана мишена на атаката с писмо-бомба.

Арестът идва, след като в неделя "Ню Йорк Таймс" съобщи, че служители от руското военно разузнаване са наредили на сътрудници на базирана в Русия групировка за превъзходство на бялата раса да проведат кампанията в Испания.

Американски източници посочиха, че руските служители, ръководили кампанията, изглежда са имали намерение "да хванат европейските правителства неподготвени" и "може да изпитват прокси групи, в случай че Москва реши да ескалира конфликта".

В допълнение към изпращането на оръжие в помощ на Украйна, Испания започна обучение на украински войници като част от програма на Европейския съюз и предоставя хуманитарна помощ на страната.

Източник: fakti.bg

С подкрепата на гоблени за шиене и диамантени гоблени