Ако Христо Грозев не беше българин, а английски гражданин, това нямаше да се случи. Руснаците са особено отмъстителни, когато става въпрос за България, която не може да бъде страна, в която може да има хора, които да са против и да работят толкова ефективно спрямо Русия, както Христо. Това стана ясно от думите на бившия посланик на България в Русия Илиян Василев, включен в черния списък на руското външно министерство, в обзорното предаване "Това е България" на Радио "Фокус", в коментара му по казуса "Белингкат" и издирването на българския разследващия журналист Христо Грозев от Русия.

Ние единствено знаем, че Русия е пуснала за издирване и разследване Христо Грозев. Винаги, когато е много трудно да се намери логическо оправдание, т.е във видимия спектър да видим причините за едно или друго действие, се търсят конспирации, шпиономания, стана ясно от думите му.

"Факт е, че голяма част от нещата, които "Белингкат" направи във връзка с Навални, във връзка с разкриване на тази група за насочване на ракетите, която е твърде чувствителна информация за Русия, няма как да се харесват на руското военно командване, на руските власти", каза Василев.

"Има нещо особено ревниво, когато в Кремъл трябва да признаят, че човек от България може да не попада в кръга от очаквания. Особено са отмъстителни, когато става въпрос за България, която не може да бъде страна, в която може да има хора, които да са против и да работят толкова ефективно спрямо Русия", допълни бившият ни посланик.

"Последното, което е преляло чашата е, че има поредица от разследвания, Христо оглави и "Белингкат", вече в пораженията, щетите, които той нанася на Кремъл са твърде осезаеми" каза Василев, като подчерта: "Когато ме сложиха в черния списък, това дойде от кръгове в България, свързани с Русия, чрез посолството им София, а в случая с Христо предложението той да бъде вкаран в този списък е дошло от руските военни служби и секретните им служби. Това прави нещата доста притеснителни, тъй като тези служби работят в невидимия спектър. Това са ударни групи, които те изпращат по целия св. Много хора, които са опоненти на Путин, които започват да падат от прозорци, да бъдат атакувани с отровни чайове и т.н. това е една дължа традиция в руските специални служби – да отстраняват свои опоненти или противници и това не е израз на сила, а израз на безсилие. Когато не можеш нещо друго да направиш, прибягваш до отстраняване: няма човек – няма проблем.

Василев коментира и факта защо този скандал избухна седмица преди нова година. От думите му стана ясно, че по случая може много да се спекулира, но Русия е особено ревнива, когато има българи, които играят значителна роля ри разобличаването на нейните ходове – и политически, и конкретни стъпки, когато стане въпрос за войната, за дисидентите, за опозицията, за отравянето на Навални.

"Някак си това, което е позволено на Юпитер, не е позволено на Вова, както се казва. Ако Христо не беше българин, а английски гражданин, това нямаше да се случи. Бъдете сигурни", каза Василев.

Източник: fakti.bg

С подкрепата на гоблени за шиене и диамантени гоблени