Силен зимен сезон очаква министерството на туризма, заяви пред БНТ служебният министър Илин Димитров. По думите му е възможно той да се окаже дори по-добър от изминалия, който беше рекорден.

Летният сезон тази година е доближил показателите от предпандемичната 2019. В началото на годината, с избухването на войната в Украйна, е настъпил рязък спад в резервациите, но нещата са се възстановили бързо, допълни министър Димитров.

Той призова депутатите да удължат действието на тавана на цената на тока за бизнеса, защото в противен случай много хотели биха фалирали.

Обяви се и за продължаване на мярката за 9% ДДС върху туристическите услуги и превръщането ѝ в постоянна.

"9% ДДС е мярка, която дори не трябва да бъде и временна, а да важи за целия сектор, за всички ресторанти, туроператори и хотели. Това е израз на способността на туризма да прави износ на място. Аз оставам твърдо зад тази мярка, но моите намерения са едно, а какво ще реши парламента, е друго", заяви Илин Димитров.

Министърът на туризма допълни още, че повишаване на бюджета на ведомството за реклама, би де отразило добре на бизнеса.

"Туризмът дава пряко 7% от БВП, а непряко – около 14%, а бюджетът на Министерство на туризма е 0,02% от общия. Всяка партия в Народното събрание декларира, че туризмът е приоритетен бранш. Нека да видим дали това са само думи или дела. По всичко това – как ще гласуват, как искат или какво ще направят, може да съдим дали това са празни обещания или този път държавата ще застане зад туризма.", аргументира се той.

До края на октомври хотелиерите, настанили украински бежанци, ще получат парите си за първата част от програмата, увери Илин Димитров. Парите за периода юни-август вече са преведени.

Източник: fakti.bg

С подкрепата на гоблени за шиене и диамантени гоблени