Когато си в криза, може да има дефицит, т.е. може да харчиш малко повече. Но по какъв начин българската държава би обяснила пред външния свят и на гражданите си, че ще прави 11 млрд. лева дефицит, без да се задава някакви сериозна криза за следващата година. Трябва да има война у нас, да почнат да летят ракети над главите ни, за да кажеш, че ще правиш 11 млрд. дефицит следващата година. Това коментира икономистът Лъчезар Богданов в сутрешния блок на БНТ.

Според него е нужно да се предприемат стъпки по отношение на приходите и разходите, които да свият дефицита.

Специалистът допълни още, че е вероятно Бюджет 2023 да не мине в парламента, ако не се намери консенсус сред депутатите.

По думите на финансиста Любомир Дацов "няма нищо страшно", ако влезем в 2023 г. без бюджет.

Няма страшно да се влезе без бюджет, даже е по-добре да не рискуваме с бюджета по този начин. Политиците не трябва да раздават пари, защото се превърнаха в хора от някоя будка. Политиците трябва само да задават посоката, обясни Дацов.

По думите му е обезпокоителен фактът, че политиците не обсъждат по-задълбочено бюджетния дефицит, а дори го приемат толкова спокойно.

Бюджетът е основен играч в макроикономическите уравнения и това че никой не обсъжда нещо толкова важно като дефицита и той се приема толкова спокойно, говори, че нещо е дълбоко сгрешено в общуването и размишленията на тези хора, отбеляза още Дацов.

Той уточни, че преди да говорим за доходи, от гледна точка на икономиката трябва да се фокусираме преди всичко върху дефицита.

Източник: fakti.bg

С подкрепата на гоблени за шиене и диамантени гоблени