Миналата седмица 14 държави членки на НАТО и Финландия подписаха писмо за намерение за съвместна доставка на системи за противовъздушна отбрана.

България е сред натовските страни, участващи в инициативата. Останалите са Белгия, Чехия, Естония, Германия, Унгария, Латвия, Литва, Нидерландия, Норвегия, Словакия, Словения, Румъния и Великобритания.

Т.нар. "Европейска инициатива за небесен щит", разработена от Германия, има за цел да създаде европейска система за противовъздушна и противоракетна отбрана чрез съвместно придобиване на оборудване за противовъздушна отбрана и ракети от европейските страни.

Това ще укрепи интегрираната въздушна и противоракетна отбрана на НАТО.

Инициативата ще позволи на всички държави участници да разработят съвместно система за противовъздушна отбрана, използвайки оперативно съвместими, готови решения. Този многонационален и многостранен подход предлага гъвкав начин за страните да засилят своето възпиране и отбрана по ефективен и рентабилен начин, отбелязват от Алианса.

Инициативата предвижда страните да участват в общото придобиване на системи за ПВО от типа "Arrow 3" и "Пейтриът".

Системата Arrow е основен елемент от многопластовата система за противоракетна отбрана на Израел.

Тя включва усъвършенствани радарни системи, разработени и произведени от Elta, дъщерно дружество на IAI. Тя включва също BMC система, разработена от Elbit Systems, и Launch Array, включваща прехващачи, произведени от MLM (дъщерно дружество на IAI). Arrow-2 е в експлоатация от 2000 г., като осигурява ендо-екзоатмосферна защита. Системата за противоракетна отбрана

Arrow-3 беше доставена за оперативна употреба през 2017 г.

Тя служи като горен слой на многопластовата система за противоракетна отбрана на Израел. В последните няколко години и двата прехващача бяха модернизирани и показаха отлични способности по време на успешни тестове, проведени в Израел и в Аляска (САЩ).

Arrow 3 е хиперзвукова противобалистична система. Това означава, че тя може да прихваща противникови балистични ракети, летящи на височини над 100 км.

Иновативният прехващачът Arrow 3 е част от Arrow Weapon System (AWS), която е първата в света оперативна, национална, самостоятелна отбранителна система ATBM (противотактически балистични ракети). Arrow 3 е проектиран да прихваща и унищожава най-новите заплахи.

Една от най-ценните функции на

израелската ПРО система е, че тя може да прихваща и неутрализира междуконтинентални балистични ракети, носещи ядрено оръжие.

Arrow 3 е способна да маневрира в космоса, където да унищожава противникови ракети. Ефективният обсег от 2400 километра на практика превръща Arrow 3 и в антисателитно оръжие. Това се потвърждава и от Израелската космическа агенция.

Системата е патентована през 2009 година, а първите доставки са чак през 2017 година. През това време разработката преживява множество тестове, на които доказва функционалността си.

През 2021г. Израелската организация за противоракетна отбрана (IMDO), която е част от Дирекцията за отбранителни изследвания и развитие (MAFAT) към Министерството на отбраната, и американската Агенция за противоракетна отбрана (MDA) започнаха разработването на системата Arrow-4.

Новата система ще бъде следващо поколение ендо-екзоатмосферен прехващач от групата на оръжейната система Arrow, която в момента се състои от прехващачите Arrow-2 и Arrow-3.

Arrow-4 ще бъде модерна, иновативна ракета-прехващач с подобрени способности.

Тя ще отговори на широк спектър от променящи се заплахи в региона и ще замени прехващачите Arrow-2 през следващите десетилетия. Проектът се ръководи от IMDO и от MDA, като израелската държавна компания Israel Aerospace Industries (IAI) е основният изпълнител по проекта за разработване и производство на системата и нейните прехващачи.

Източник: fakti.bg

С подкрепата на гоблени за шиене и диамантени гоблени