Малайзия ще избере нов парламент следващия месец, предаде ДПА, позовавайки се на съобщение на избирателната комисия в Куала Лумпур.

Министър-председателят Исмаил Сабри Якоб наскоро разпусна парламента и обяви предсрочни избори, които султан Абдула Риятудин ал Мустафа Билах одобри. Решението дойде на фона на разногласия между партията на Исмаил, Обединената малайзийска национална организация и нейните коалиционни съюзници.

Изборите ще се произведат на 19 ноември, въпреки че по план те трябваше да се състоят през май 2023 г. Управляващата партия на Исмаил се надява на голяма победа, като по този начин ще си осигури по-силен мандат за стабилизиране на политическия пейзаж след години на политически сътресения.

Обединената малайзийска национална организация е в правителството, откакто Малайзия извоюва независимостта си от Великобритания през 1957 г. Въпреки това партията понесе историческо поражение на изборите през 2018 г. заради корупционен скандал за милиарди долари. В резултат на това бившият премиер на Малайзия лидер на партията Наджиб Разак беше осъден на 12 години затвор за подкуп.

Партията на Исмаил успя да се върне на власт през август 2021 г., след като предишното правителство подаде оставка поради критики за справянето му с ковид пандемията.

Източник: fakti.bg

С подкрепата на гоблени за шиене и диамантени гоблени