„Целият български народ три дни беше свидетел на безплодните усилия да заработи 48-ото Народно събрание, на което се възлагат изключително големи надежди, за да приеме необходимото законодателство по Плана за възстановяване, както и Бюджет 2023. Препирните между първата и втората политически сили доведоха до един ступор. По Конституция народните представители са избрани, за да защитават интересите на народа. Това, което видяхме беше по-скоро защитаване на тяснопартийните интереси. БСП е национално отговорна партия и всякакви задкулисни договорки да се търсят в решението ни за подкрепа за председател на НС са безпредметни. Парламентът трябваше да заработи, защото хората са ни изпратили там, за да дадем резултати.“

Това заяви народният представител от „БСП за България“ Иван Иванов в ефира на Euronews.

Той изтъкна, че левицата има ясно и категорично решение, че няма да даде своята подкрепа за правителство с мандат на ГЕРБ, ДПС и „Възраждане“. „Направеното вчера бе единствено възможен изход от ситуацията, за да работи 48-я парламент. Защото създалата се вече конституционна криза беше без изход. Включително и ние оттеглихме кандидата си за председател на НС г-н Вигенин, който беше изключително подготвен“, добави Иванов.

„Ние бяхме партньори в един кабинет, в който всички бяхме равноправни и участвахме заради реализирането на определени политики, които бяха изключително успешни. Кабинетът беше свален от ГЕРБ, ДПС, „Възраждане“ и „Има такъв народ“. Най-малкото това трябва да бъде един знак, Българската социалистическа партия няма как да влезе в договорки с тези партии. Ние не сме присъдружна партия на „Продължаваме промяната“. Много ясно беше казано, че опитите да се навлезе в лявото пространство и да се препише нашата програма – са меко казано нелепи. Не само опити. Те са факт, защото в предизборната кампания, а и сега в програмата на ПП са преписани буквално текстове от предизборната програма на БСП. Това беше едно приятелско предупреждение“, обясни народният представител за участието на левицата в редовното правителство и опитите на един от бившите партньори на БСП да си припишат тяхната програма.

„Какво ще се случи, когато утре от ДБ поставят на масата решението за изнасяне на оръжие за Украйна? Ако тогава ПП, ДБ, ГЕРБ и ДПС подкрепят това предложение – това ще бъде новата коалиция, която би могла да състави кабинет. Такива хипотези се развиваха по време на предизборната кампания и ние го задаваме този въпрос“, коментира социалистът за възможността в парламента да се заформи коалиция между другите партии, които подкрепят изнасянето на оръжия за Украйна.

Иванов заяви, че организираната от БСП среща преди няколко дни е имала за цел да се очертаят основните политики, които трябва да се реализират и българите спокойно да посрещнат идващата тежка зима. „Приоритетите, от които не бихме отстъпили са: увеличение на доходите, минималната работна заплата, още веднъж преизчисление на пенсиите, таван на цените и да могат да се компенсират разходите на бизнеса по отношение високите цени на електроенергията и газа. Няма вариант БСП да подкрепи да се дадат оръжия на Украйна, защото това означава да влезем директно във войната“, допълни той за мерките и приоритетите на социалистическата партия.

„Времето ще покаже кои са хората, които стоят зад намеренията за еднолична власт. Сега действащата Конституция е достатъчно добра. Не мога да си обясня атаките от страна на президентството, защото ние сме ги издигали. И моят апел е това нещо да престане в най-кратки срокове“, каза в заключение Иван Иванов.

Източник: fakti.bg

С подкрепата на гоблени за шиене и диамантени гоблени