Рокадите в МВР не са свързани изцяло със случая „Семерджиев”. Това коментира в „Здравей, България” вътрешният министър Иван Демерджиев, който уточни още, че са се „натрупали много инциденти”. Той допълни, че предложенията за хората, които да бъдат сменени, са дошли от професионалното ръководство на СДВР.

„Един ръководител на това ниво – в районното управление, трябва да създаде такава организация и контрол по отношение на служителите си, че да не допуска инциденти. Недопустимо е полицейски служители да шофират след употреба на алкохол. Имаше опит този случай да бъде прикрит. Знаете случаите „Семерджиев” и „Любенов”. Те са поредица”, добави той.

Демерджиев уточни, че няма данни отстранените полицейски шефове да са разпъвали „чадър” върху някого. „Проверката е много обемна. Бяха проверявани двама служители, после станаха 40. Разгърнахме проверката и на по-високо ниво – по отношение на ръководните кадри. Въведохме принципа да се търси отговорност от извършилия нарушение”, каза още министърът.

Той коментира и как Георги Семерджиев е успял да избяга от полицаите веднага след тежката катастрофа в София: „Има едно доста нелепо обяснение – имал накити, които пречили да му бъдат сложени белезниците. Докато свалял тези накити от ръцете си, успял да се измъкне. Мисля, че бяха двама служители, които са го подгонили. Целият низ от събития не ми звучи реалистично”, уточни Демерджиев.

Силовият министър разкри, че шефът на МВР в Кюстендил Светослав Григоров се е срещал преди изборите с двама политици от ГЕРБ – Младен Маринов и Христо Терзийски. „Не е спазен редът, който е разписан. След като получих данни за първата такава среща, извиках този директор и му казах, че имам такива данни. След този случай, той е провел нова среща, което за мен е безумно”, категоричен е Демерджиев. И разкри, че същият директор му е казал, че не е провеждал такива срещи.

Източник: fakti.bg

С подкрепата на гоблени за шиене и диамантени гоблени