Не Европейският съюз ни пречи, а ние в България трябва да си изясним политиките и приоритетите. Това каза Ивайло Калфин, бивш министър на външните работи, във вечерния блок "Това е България" на Радио "Фокус". "И че войната в Украйна е реална война, която е до границите ни. Тя не е филм, който ще свърши, като му изтече времето, а действително това е опасност за България и ние не можем да седим и някак си да се ослушваме по нея, а трябва да вземем ясна страна", заяви той.

Балансираната политика има място тогава, когато има балансирани отношения, смята Калфин.

"Тогава, когато отношенията са, каквито са в момента, аз не виждам. Не бих сравнявал България с най-острите държави, а те са съседни на Русия, защото сигурно и тях ги е страх от продължаване и нападане на техния суверенитет. България надали е пряко застрашена, но ние не можем да стоим настрана. Трябва ясно да формулираме страната, на която стоим. Противното не би било нито приемливо, нито възможно – ти да бъдеш в една общност, но някак си да бягаш от нея тогава, когато стане по-напечено", коментира той.

"Оферта да сме в руска или някаква съветска общност аз никога не съм виждал в последните 30 години и винаги съм се чудел на тези хора, които виждат някакъв път нататък. Няма да станем съветска република", добави Ивайло Калфин.

Източник: fakti.bg

С подкрепата на гоблени за шиене и диамантени гоблени