„Трудно е да се предвиди, по-скоро очаквам да се задълбочи настоящата криза и доста бързо да отидем към следващ цикъл от избори.“ това каза в ефира на Euronews Bulgaria политологът Ивайло Динев относно неуспешните опити за избор на председател на 48-ото Народно събрание.

„Виждаме, че след всеки изборен цикъл кризата се задълбочава, вместо да се намира решение. Изглежда трябва да се промени изцяло начина, по който политическите партии преди и след изборите изготвят своите коалиции. Явно едно от решенията, което може да реши този проблем, е политическите партии преди изборите да съобщят на своите избиратели с кого биха влезли в коалиция и в какво бъдещо управление биха влезнали“, каза още Динев.

Те много активно казваха с кого не биха влезнали в управление, но едно бъдещо управление така и не беше изяснено какво би било то. И другото нещо, което мисля, че може да реши настоящата криза, но изглежда не е в този парламент, е да се оформят големи електорални коалиции. Както в началото на демократичния преход голяма част от избирателите, ако погледнем историята на тази наша крехка демокрация, в началото на демократичните промени избирателите имат два избора.

„В момента обществото е толкова разделено, че дори този вот, който наричахме „протестен“, е фрагментиран в няколко на брой средни по вот партии. Мисля, че тук е много възлова ролята на една от тези партии – тя не е просто протестна, а антисистемна. И в момента има доста вредно влияние върху политическия процес – това е „Възраждане“. Те, от една страна, участваха в свалянето на предното правителство, но изглежда, че нито са готови да влезнат в правителство с така оформилата се тогава коалиция на партиите, които свалиха предното правителство, нито някой иска с тях да оформи правителство“, посочва политологът.

Източник: fakti.bg

С подкрепата на гоблени за шиене и диамантени гоблени