Украинският президент Володимир Зеленски обвини в петък Русия, че умишлено забавя преминаването на кораби, превозващи зърно за износ съгласно сделка с посредничеството на ООН, като каза, че 150 кораба чакат да бъдат натоварени, съобщава Ройтерс.

Киев е изнесъл почти 11 милиона тона зърнени храни и други храни от юли насам, когато ООН подписа споразумението с Русия, Украйна и Турция.

Във видео обръщение Зеленски каза, че забавянето означава, че износът на зърно от Украйна е с 3 милиона тона по-малко, което, според него, е достатъчно, за да се изхранят 10 милиона души.

Сделката изтича през ноември, но преговорите за удължаване не постигат голям напредък, защото опасенията на Русия не са взети под внимание по подходящ начин, каза ден по-рано руският посланик в ООН в Женева, напомня Ройтерс.

Зеленски каза във видеообръщението си в петък вечерта, че "врагът прави всичко, за да забави нашия износ на храни… към днешна дата повече от 150 кораба са на опашка, за да изпълнят договорните задължения за доставка на нашите селскостопански продукти".

Източник: fakti.bg

С подкрепата на гоблени за шиене и диамантени гоблени