Украинският президент Володимир Зеленски поиска от международната общност да покрие очаквания бюджетен дефицит от 38 милиарда долара през следващата година за неговата разкъсвана от война страна, чиято икономика беше тежко засегната след нахлуването на Москва. В Съвета за сигурност на ООН Русия призова за действия по твърдението ѝ, че Украйна се готви да взриви ядрена „мръсна бомба", за да обвини Москва, предаде БНР.

Подобна схема е "много опасна, но ще бъде изгодна за режима на Зеленски да остане на власт", каза заместник-посланикът на Русия в ООН Дмитрий Полянски. Западните дипломати обаче отхвърлиха обвинението, отправено за първи път в неделя от руския министър на отбраната Сергей Шойгу.

Междувременно президентът на САЩ Джо Байдън отправи ново предупреждение към Москва, като каза, че "Русия би направила невероятно сериозна грешка, ако използва тактическо ядрено оръжие". Украинският президент Володимир Зеленски на международна конференция за възстановяването на Украйна в Берлин призова европейските лидери да предложат по-голяма финансова подкрепа за страната му, повече от осем месеца след нахлуването на руските войски.

„Трябва да вземем решение за помощ за покриване на бюджетния дефицит за Украйна през следващата година“, каза Зеленски чрез видеовръзка. Германският канцлер Олаф Шолц заяви, че възстановяването на Украйна изисква "нов план Маршал за 21 век – задача на поколенията, която трябва да започне сега".

Европейската комисия призова страните и компаниите от Евросъюза да дарят повече пари и оборудване в подкрепа на енергийния сектор на Украйна, над една трета от който беше унищожена в резултат на руските бомбардировки този месец. В телефонен разговор с президента Зеленски новият британски премиер Риши Сунак е подчертал твърдата подкрепа на Великобритания за Украйна. Двамата лидери се споразумяха за нуждата да продължи оказването на натиск върху варварския режим на Владимир Путин чрез продължаване на икономическите санкции.

Източник: fakti.bg

С подкрепата на гоблени за шиене и диамантени гоблени