Украинският президент Володимир Зеленски призова мъжете, останали във временно окупираните райони на Южна и Източна Украйна, да избягват да бъдат вербувани в армията на окупаторите, доколкото могат.

Съответното изявление направи украинският президент Володимир Зеленски във видеообръщението си, съобщава кореспондентът на Укринформ.

Пълният текст на речта е предоставен по-долу:

Уважаеми украинци!

Днес беше доста ползотворен ден.

Срещнах се с еврокомисаря по управление на кризи. Благодарих на г-н Ленарчич за цялата помощ, предоставена по време на пълномащабната война. Обсъдихме какви други хуманитарни нужди на нашите хора могат да бъдат посрещнати с помощта на нашите европейски приятели. Разбира се, засегнахме ситуацията с енергията.

Днес разговарях с президента на Турция. Благодарих му, че подкрепя нашата териториална цялост. Обсъдихме ключовите проблеми със сигурността, пред които в момента са изправени Украйна и целият ни регион. Основните теми са усилията за по-нататъшното освобождаване на нашите хора от руски плен, сътрудничеството в областта на отбраната, износът на украински храни.

Проведох преговори с министъра на външните работи на Гърция – той пристигна на посещение в Киев за трети път от 24 февруари насам. Благодарих на Гърция за подкрепата в сектора на отбраната. Договорихме се да засилим сътрудничеството си в двустранните отношения и на ниво Европейски съюз, както и на ниво НАТО.

Утре ще участвам в Европейската среща на върха – ще се свържа с моите партньори. Ключовата тема, разбира се, са предизвикателствата пред нашата енергетика, както украинската, така и европейската. Ще отговорим заедно на терористичната заплаха.

Днес Андрий Ермак се срещна в Службата с представители на посолствата на Франция, Германия, Италия, Холандия и Испания и обсъдиха укрепването на нашата противовъздушна и противоракетна отбрана.

Работим, за да гарантираме пълната безопасност на украинското небе. Вече имаме значителни резултати: през месеца бяха свалени 233 БЛА Shahed и десетки ракети. Десет ирански дрона бяха унищожени днес и това е само в посока Киев. Още 11 БПЛА „Шахед“ бяха свалени благодарение на войниците от въздушното командване „Пивден“. Благодаря момчета за страхотната работа!

Резултати има и в други области. Но, за съжаление, има и противодействия. Имаме нови щети на критична инфраструктура. Днес три енергийни съоръжения са унищожени от врага.

Разбира се, ние ще направим всичко възможно да възстановим нормалните енергийни възможности на страната ни. Но отнема време. А това изисква общите ни усилия. Утре те ще са необходими още повече, отколкото преди.

Ще има разяснения от ръководители на областни администрации и държавни служители, но като цяло трябва да сме особено внимателни към потреблението на електроенергия от 7 сутринта утре.

Моля, не включвайте ненужни електрически уреди. Моля, ограничете консумацията на електроенергия и използвайте уреди, които консумират много енергия. Утре е много важно потреблението да е възможно най-съзнателно и по този начин графиците на стабилизационните прекъсвания ще бъдат по-кратки.

Днес проведох общо събрание по енергийни въпроси – Службата, правителството, енергийните компании.

Готвим се за всички възможни сценарии с оглед на зимния сезон. Предполагаме, че руският терор ще бъде насочен към енергийните съоръжения, докато с помощта на партньори не осигурим способността да сваляме 100% от вражеските ракети и дронове.

Отделно днес искам да се обърна към нашия народ във временно окупираните райони на Южна и Източна Украйна. В близко бъдеще окупаторите ще се опитат да наемат мъже в своята армия. Навсякъде е същото като в Донецк и Луганск. Моля, избягвайте го, доколкото можете. Опитайте се да напуснете окупираната територия.

Ако не можете да направите това и попаднете в руски военни структури, при първа възможност се опитайте да сложите оръжие и да дойдете на украинските позиции. И най-важното, пазете живота си. И не забравяйте да помогнете на другите ни хора, които са близо до вас. Нашата обща задача е да издържим. Изправете се срещу тези чудаци…

Русия шест месеца избягваше дори думата "война", наказваше собствения си народ с наказателни дела за това, а сега обявява военно положение в окупираната територия.

Самите окупатори докараха войната на нашата земя под постоянния си лъжлив претекст за уж преговори, а сега подписват някакви укази, които циментират войната.

Вечерта подписах още един указ за награждаване на нашите войници. Седемдесет и един военнослужещи от Въоръжените сили на Украйна бяха наградени днес с държавни награди.

Благодаря на всички, които се борят и работят за Украйна! Благодаря на всички, които помагат за защитата ни!

И отделно искам да благодаря за това, че именно украинският народ тази година стана лауреат на специалното отличие на Европейския парламент – наградата „Сахаров“. Тази награда се присъжда ежегодно на онези, които имат най-голям принос в защитата на демокрацията, човешките права и европейските ценности. Наистина е важно, че всички украинци – милиони наши хора, които така смело защитават свободата, бяха признати в Европа тази година.

Слава на нашия красив народ!

Слава на Украйна!

Източник: fakti.bg

С подкрепата на гоблени за шиене и диамантени гоблени