За първи път в историята Европейската атлетика двама състезатели разделиха приза на най-добър лекоатлет на годината при мъжете. Арманд Дуплантис (овчарски скок – на снимката) и Якоб Ингебригтсен (5000 метра) събраха равен брой в гласуването и бяха наградени на церемонията в Талин от президента на федерацията Добромир Карамаринов, предава sportal.bg.

При жените наградата за номер 1 на сезона получи Фекме Бол от Нидерландия, която стана европейска шампионка на 400 метра и на 400 метра с препятствия, а освен спечели сребро в двете дисциплини на световните шампионати на открито и в зала.

Бол, Дуплантис и Ингебригтсен завоюваха общо девет титли през 2022 година, включително шест златни медала от Европейското първенство в Мюнхен.

Дуплантис подобри световния рекорд на овчарски скок три пъти през 2022-а, включително два пъти в големи първенства с 6.20 метра на Световното първенство по лека атлетика на закрито в Белград и 6.21 метра на Световното първенство по лека атлетика в Юджийн.

По-малко от месец по-късно Дуплантис подобри рекорда на шампионатите с 6.06 метра на Европейското първенство по лека атлетика в Мюнхен.

Ингебригтсен започна годината, като постави световен рекорд на закрито на 1500 метра 3:30.60 минути, след което спечели пет медала, включително сребро на 1500 и злато на 5000 метра на Световното първенство и две златни отличия на двете дистанции на Европейския шампионат.

В категорията "Изгряващи звезди" призовете получиха гъркинята Елина Ценгко (копие) и литовецът Миколас Алекна (диск), който е син на легендата в тази дисциплината Виргилиус Алекна.

Източник: fakti.bg

С подкрепата на гоблени за шиене и диамантени гоблени