Стартът на реформата с новите билети за градския транспорт в София предизвиква поголовни негативни коментари, вместо да удовлетворява платилите за нея данъкоплатци в столицата, показва преглед на първите реакции след влизането в сила на промените от 1 януари.

Едно от най-често срещаните недоволства е срещу новото изискване пътниците да валидират задължително картите си при качване в наземния превоз, дори когато тези карти са годишни или месечни, информират от "Сега". В противен случай на контрольорите вече е позволено глобяват пасажерите без валидиран документ с 3 лева. Тази глоба е различна от глобата за пътник без билет или карта, която от Нова година е 40, а не 30 лв. В профила на Центъра за градска мобилност във Фейсбук могат да се прочетат масови критики срещу това нововъведение. „Ето мнението на сина ми, който е ученик: „Борба за чекиране в трамвай №10, аз не успях да стигна до валидатор“. Това абсурдно решение за задължително чекиране трябва да отпадне, защото пътниците са поставени в още по-непоносими и стресиращи условия. Очевидно хората, които са гласували за това нещо, никога не са ползвали градски транспорт“, написа Радослава Янева. „В пиковите часове ще стане едно задръстване пред апаратите за валидиране. И какво, когато тези апарати не работят например, както постоянно се случва?! Пак недомислици“, допълва Ани Димитрова. От ЦГМ вече лансираха версията, че въвеждат задължителното чекиране като единствена възможна застраховка за пътниците в градския транспорт. От фирмата обаче с половин уста допълниха и че данните ще се използват за бъдещото оптимизиране на публичния превоз в града. Пътуващите с него обаче отвръщат, че не са съгласни да участват в проучванията на ЦГМ срещу заплаха да бъдат санкционирани.

Сериозен отпор среща и решението на Столичния общински съвет да премахне месечните абонаментни карти за 1 линия на наземния градски транспорт – автобус, трамвай или тролейбус, чийто поименен вариант досега струваше 23 лв. Пътници негодуват, че с новите превозни документи ЦГМ не предлага алтернатива на тази карта, а призивите столичани да се преориентират към разсрочено плащане на карта за всички линии срещу 370 лв. означава сериозно поскъпване на услугата за голяма част от жителите на града. В сайта Петиция.com вече е отворена подписка с искане СОС да преразгледа решението си и ЦГМ да възобнови продажбата на картите за 1 линия. Немалка част от по-рядко пътуващите с градския транспорт искат политическите партии в София пак да върнат и талоните за 10 пътувания срещу 12 лв.

Съмнителна изглежда и ползата за софиянци от въвеждането на електронните билети за време. Както "Сега" нееднократно писа, от началото на 2023 г. касите на Центъра за градска мобилност вече не продават хартиени билети от 1,60 лв., а тези на метрото го правят само за непосредственото пътуване. На мястото на досегашните билетчета ЦГМ вече предлага е-билети за време, които се зареждат в пластмасови карти от два вида – на цена от 3 лв. и от 80 стотинки. В тях могат да се пълнят до 10 от новите билети 30+ с цена отново от 1,6 лв. или пък билети 60+, струващи 2,20 лв. Първият може да се използва за повече от едно прекачване, ако валидирането на билета в последното превозно средство се направи до 29-а минута след първата валидация. С втория билет пътникът може да се вози няколко пъти с последна валидация на 59-а минута. Хора от различни квартали, особено от по-отдалечени, вече сигнализираха, че в техните райони е невъзможно да се прекачиш на повече от 1 превозно средство в рамките на половин час. Поради което и по-краткотрайният билет за време е напълно неизползваем за тях.

Както вече е известно, освен с картите Sofia City Card и Ultralight, пътуващите без абонамент в София могат да се таксуват и с банкова карта или смартфон. При натрупване на 3 и повече плащания с банкова карта за един ден новата е-система сама ги оформя като дневна карта с цена от 4 лв. Същата карта от 4 лв. може да се купи и от пункт на ЦГМ и в метрото, както и чрез мобилното приложение Mpass.

ВНИМАНИЕ!

В градския транспорт вече ще се появят и контрольори без униформа, които ще носят само баджове за легитимация. По време на инспекциите валидаторите ще бъдат блокирани. Ще има и контрольори, оборудвани с видеокамери.

Източник: fakti.bg

С подкрепата на гоблени за шиене и диамантени гоблени