Започнаха снимките на нов игрален филм по мотиви от разказа „Сватба“ на Николай Хайтов. Българската национална телевизия е копродуцент на лентата, зад която стои звезден екип. Режисьор е Магдалена Ралчева, а сценарист Юрий Дачев.

Екипът на филма, вдъхновен от Хайтов, ще отведе зрителите далеч от актуалните новини и битовизма. Чрез езика на киното ще оживее наново историята за овчаря Адил, племенника му Мето и красивата Хатте.

"Когато препрочетох разказите на Хайтов си дадох сметка, че този изумителен писател е създал един свят, който въпреки цялата си отдалеченост, е изключително ярък, колоритен и същевременно суров; много мъдър и запомнящ се", споделя режисьорът на филма – Магдалена Ралчева.

"Аз мисля, че това е едно от обясненията, че Хайтов винаги поглежда българското кино – характерите и сблъсъците, които при него са уникални. Както виждате, каквото и да му се е случило на българското кино през десетилетията, към Хайтов интересът не е отслабвал", твърди сценаристът на лентата – Юрий Дачев.

В главните роли ще видим Велислав Павлов, познат от сериала на БНТ „Порталът“, и младият му колега Радослав Владимиров.

"Мисля, че ще се получи много интересен и истински филм, който наистина те впуска в едно друго време, с други хора", заяви актьорът Радослав Владимиров, който ще влезе в ролята на Мето.

"Причината филмът да бъде селектиран и да получи най-високата оценка, заедно с още три проекта, които бяха селектирани в условия на копродукция с БНТ, е самата тема – темата за Родопите, темата, която Хайтов много добре развива", категоричен е Миладин Гергов, директор на дирекция "ТВФ Студия-Екран".

Снимките на филма ще преминат и през четирите сезона. Той ще бъде показан на голям екран през есента на следващата година, а след това и в ефира на БНТ.

Източник: fakti.bg

С подкрепата на гоблени за шиене и диамантени гоблени