Заместник-кметът на София по транспортната дейност Кристиан Кръстев пак иска да купува нови леки автомобили за подчинената му дирекция „Транспорт“, личи от регистъра с обществените поръчки на Столична община. Кръстев е обявил процедура за избор на фирма, която да достави 11 нови коли тип „Седан“ или „Хечбег“ на стойност почти 300 000 лв, без ДДС (около 360 000 лв. с данъка), съобщават от "Сега". Автомобилите могат да са с 4 или с 5 врати, трябва да са сиви, сини или бели на цвят, да са бензинови и с минимална мощност от поне 82 к.с., пише в заданието. При избора на победител 70 на сто от оценката ще дойде от предложената цена, а 30 на сто – от срока за доставката на машините. Оферти за участие в процедурата могат да се подават до 17 ноември включително. На следващия ден те ще бъдат отворени, а датата за изчитане на ценовите предложения ще бъде съобщена допълнително, става ясно от конкурсните книжа.

Обявената от Кръстев обществена поръчка за покупката на нови коли идва на фона на изключително тежка финансова криза, която е обхванала градския транспорт в София. Заради нея в началото на година кметът Йорданка Фандъкова и общинските съветници от ГЕРБ месеци наред натискаха миналото Народно събрание да отпусне многомилионна помощ от държавния бюджет за обществения превоз в столицата. През зимата общинари от ГЕРБ официално поискаха 178 млн. лв. за дофинансиране на транспортната дейност за 2022 г. и отделно още 50 млн. за покриване на загуби за м.г. В противен случай транспортните синдикати заплашиха последното редовно правителство с протести, каквито в крайна сметка бяха организирани през пролетта. След излизането на ИТН от четворната коалиция и след сформирането на ново мнозинство в миналото Народно събрание през юни депутатите гласуваха компенсация от 74 млн. лв. за столичния градски транспорт.

С това обаче той очевидно не успя да излезе от финансовата криза, налегнала го през този мандат на Фандъкова. В момента например общинските съветници в София обсъждат доклад, който ще позволи на общинската фирма „Столичен автотранспорт“ да договори нови условия с обслужващата го банка по споразумението си за лизинг на 60 газови автобуса. От въпросния доклад става ясно, че към 1 септември т.г. просрочените вноски за "Столичен автотранспорт" по въпросния договор за нови возила са на стойност над 4,2 млн. лв.

Това не е първият път, в който заместник-кметът Кръстев прави постъпки за купуването на нови коли на фона на призиви за затягане на коланите в Столична община. Предишния път това се случи месеци след неговото влизане на „Московска“ 33 като член на екипа на Фандъкова, което съвпадна с началото на кризата с коронавируса. През април 2020 г. Кръстев обяви сходен конкурс за покупката на фабрично нови автомобили, който бе на стойност 450 000 лв. без ДДС. В първия етап от процедурата бе предвидено придобиването на до шест коли на обща стойност 225 000 лв. без ДДС. Три от тях трябваше да са "Седан" или "Лимузина" и да струват до 150 000 лв. Останалите трябваше да са "Седан" или "Хечбек" за общо 75 000 лв. без ДДС. Във втория етап дирекция "Транспорт" възнамеряваше да придобие още толкова леки коли.

След като около тази поръчка избухна обществен скандал, Фандъкова заяви в телевизионно интервю, че Столична община няма да купува автомобили, „които не са жизнено важни“. Няколко дни по-късно процедурата бе прекратена, за да бъде отворена отново сега.

Източник: fakti.bg

С подкрепата на гоблени за шиене и диамантени гоблени