Илон Мъск планира да финализира сделката за закупуване на Twitter до петък – 28 октомври. Самият милиардер е заявил това по време на преговори с банкери, които му осигуряват дългово финансиране за покупката на социалната мрежа, твърдят източници на агенция Bloomberg. В началото на октомври Мъск, след като отказа сделката, предложи да закупи Twitter при същите условия.

Банките, които предоставят на Мъск 13 млрд. USD дългово финансиране, вече са приключили споразумението за заем и са в процес на подписване на документите, което е една от последните стъпки преди прехвърлянето на парите директно на Мъск, според събеседници на агенцията.

Мъск постигна споразумение с Twitter още през април, но официално се отказа от идеята през юли, докато социалната мрежа не разкрие информация за дела на ботове и спам акаунти сред реалните потребители. Адвокатите на Twitter казаха през септември, че Мъск иска да се оттегли от сделката след реч на руския президент Владимир Путин на 9 май, в която се споменава конкретно „специалната операция“. В съобщение до банкер от Morgan Stanley бизнесменът пише, че сделката няма да има смисъл, "ако наближава трета световна война".

Отказът на Мъск от сделката доведе до съдебен процес, по време на който Twitter обвини бизнесмена в „недобросъвестност“, а милиардерът заведе насрещен иск (подробностите му не бяха разкрити). Акционерите на Twitter одобриха продажбата на Мъск на компанията през септември за 44 млрд. USD.

В началото на октомври Мъск отново предложи на ръководството на Twitter да изкупи социалната мрежа, при същите условия – 54,20 долара на акция, или 44 млрд. USD.

Поради това съдът спря производството между Мъск и Twitter до 28 октомври. Ако транзакцията не бъде приключена преди тази дата, съдията ще определи нова дата за среща през ноември. Експерти отбелязаха, че подобно съдебно решение може да изложи на риск банковото финансиране на сделката, тъй като кредиторите сега може да искат да излязат от нея на фона на намаляването на пазарната стойност на компаниите за социални медии.

Източник: fakti.bg

С подкрепата на гоблени за шиене и диамантени гоблени