Досега ЕС е отпуснал на Украйна 19 милиарда евро от началото на войната и обмисля за догодина да осигури 18 милиарда евро за покриване на основните нужди. Това съобщи председателят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен на съвместна пресконференция с председателя на Европейския съвет Шарл Мишел след края на заседанието на държавните и правителствените ръководители на страните от ЕС в Брюксел.

Украйна има нужда от 3-4 милиарда евро на месец, добави тя. По нейните думи се предвижда тези разходи да бъдат покривани от ЕС, САЩ и международните финансови институции. Делът на ЕС би трябвало да бъде около 1,5 милиарда евро месечно, уточни Фон дер Лайен. Обсъждаме с украинските власти как най-бързо може да бъдат възстановени топлоподаването, водоснабдяването и достъпът до електричество, допълни тя.

По повод отношенията с Китай – една от темите на срещата на Европейския съвет – Фон дер Лайен отбеляза, че Пекин продължава стремежа си за надмощие в Източна Азия и за влияние по света. По нейните думи е необходимо ЕС да се предпази от зависимости в областта на технологиите и суровините.

Очевидно трябва да бъдем много предпазливи, видяхме колко трудно и необходимо е прекъсването на зависимостите в случая с Русия. Видяхме, че между Пекин и Москва бе сключено споразумение за неограничено сътрудничество в навечерието на войната в Украйна, посочи председателят на ЕК.

Шарл Мишел обобщи срещата с думите, че ЕС отново е показал единство. Той поясни, че работата, свързана с ограничаването на цените на енергоносителите, не е приключена, предаде БТА.

Източник: fakti.bg

С подкрепата на гоблени за шиене и диамантени гоблени