Естония не планира да закрива руското посолство в Талин и дипломатическата ѝ мисия в Москва също ще продължи работата си. Това заяви естонският външен министър Урмас Рейнсалу, цитиран от ТАСС.

"Посолството ни в Москва ще остане. Няма да закриваме руското посолство на естонска територия, нито Русия е обявила подобни намерения", посочи първият дипломат на страната.

Балтийската република смята за целесъобразно да има дипломатическа мисия в Русия, като се вземат предвид "интересите на естонските граждани и по консулски причини", обясни той.

Рейнсалу добави, че Естония възнамерява да "действа на паритетна основа" в дипломатическите си отношения с Русия.

В понеделник Русия обяви, че понижава дипломатическите си отношения с Естония до ниво шарже д"афер в отговор на радикалното намаляване на персонала в руското посолство в Талин. Посланикът на Естония в Русия Маргус Лайдре беше привикан в руското външно министерство, където му беше наредено да напусне Москва до 7 февруари 2023 г.

Впоследствие Естония обяви, че руският посланик в Талин Владимир Липаев трябва да напусне балтийската страна по същото време, когато естонският посланик трябва да напусне Москва. Руският пратеник се оплака, че естонските власти са създали атмосфера, която според него е "абсолютно ненормална за дипломатическите отношения" и Русия "просто не е имала друг избор", освен да понижи дипломатическите отношения.

Източник: fakti.bg

С подкрепата на гоблени за шиене и диамантени гоблени