Сензация! Служителите на външно министерство започват стачка. Причината – ниски заплати. Аз обаче дълбоко се съмнявам в морала на държавните ни чиновници.

Това коментира във "Фейсбук" адв. Емил Василев.

Защото те може и да са прави, като поставят въпроса за размера на възнагражденията си. Но първо отговор трябва да получи въпросът защо чиновниците, полицаите, военните, съдиите и прокурорите не плащат осигуровки???? От край време 600 хиляди заети в публичния сектор лица не плащат осигуровки. Ще направя някои пояснения за незапознатите. Бюджетът на НОИ за пенсии е грубо около 14 милиарда лева. Това е около 10 % от брутния вътрешен продукт на страната /БВП/, т. е. огромна за нашите държавни мащаби сума.

По-малко от половината от необходимата за пенсии сума се натрупва от осигурителните вноски на работещите българи, а другата недостигаща половина /над 7 милиарда лева/ се допълва от държавния бюджет, т. е. от данъците на всички нас. Причина за дупката е именно освобождаването от заплащане на осигуровки на чиновниците, полицаите, военните, съдиите и прокурорите. Исканото увеличение на заплати в МВнР ще бъде платено от данъците на бизнеса и от хората, упражняващи свободни професии /т. нар. самонаети лица/.

А хората в дипломатическата ни служба, пък и на всякъде в публичния сектор, все така ще продължават да не пращат осигуровки. Останалите нека опъват каиша, докато им се скъсат вратните жили, за да издържат чиновничеството и пенсионерите, докато собствените им семейства са на екзистенц минимум, демек едвам оцеляват. Обяснявам това, за да е ясно на самите пенсионери, че причината за ниските им пенсии се корени в обстоятелството, че управляващите са освободили от внасяне на осигуровки чиновниците, полицаите, военните, съдиите и прокурорите.

Поради което намирам за крайно аморално всяко искане на която и да било категория държавни служители за увеличение на заплатите им преди да са започнали да си плащат осигуровките, като всички работещи българи.

Източник: fakti.bg

С подкрепата на гоблени за шиене и диамантени гоблени