101-ва въздушнодесантна дивизия на армията на САЩ бе разположена в Европа за първи път от почти 80 години на фона на нарастващото напрежение между Русия и водения от САЩ военен съюз НАТО. Леката пехота, наречена "Крещящите орли", е обучена да се разположи на всяко бойно поле в света в рамките на часове, готова за битка, пише СиБиЕс.

Екип на СиБиЕс се присъедини към заместник-командира на дивизията, бригаден генерал Джон Лубас, и полковник Едуин Матайдес, командир на 2-ра бригадна бойна група, на хеликоптер "Блек Хоук" за едночасовото пътуване до самия край на територията на НАТО – само на около три мили от Границата на Румъния с Украйна, уточнява news.bg.

От момента, в който руският президент Владимир Путин започна пълномащабното си нахлуване в Украйна на 24 февруари, неговите сили напреднаха на север от Кримския полуостров, украински регион, който Москва незаконно завладя през 2014 г. Повече от седем месеца руските войски се опитваха да навлязат по черноморското крайбрежие в района на Херсон, с цел да превземат ключовите украински пристанищни градове Николаев и Одеса.

Тяхната цел е да прекъснат целия достъп на Украйна до морето, оставяйки страната и нейните военни сили без излаз на море.

Тази заплаха, толкова близо до територията на НАТО в Румъния, е причината да бъде изпратена една от най-елитните американски дивизии за въздушно нападение с известно тежко оборудване.

"Готови сме да защитаваме всеки сантиметър от територията на НАТО", каза Лубас. "Ние носим уникална способност, от нашата способност за въздушно нападение… Ние сме лека пехота, но отново, ние носим тази мобилност с нас, за нашите самолети и въздушни атаки."

Заобикаляйки на север крайбрежието на Черно море на Румъния, "Блек хоук" в крайна сметка се приземи на предна оперативна площадка, където американски и румънски войски поразяваха цели по време на съвместно наземно и въздушно нападение.

Танковите снаряди и артилерийският огън бяха истински. Учението имаше за цел да пресъздаде битките, които украинските сили водят всеки ден срещу руските войски точно отвъд границата. Военните игри толкова близо до тази граница са ясно послание към Русия и към съюзниците на Америка в НАТО, че армията на САЩ е тук.

"Истинското значение за мен, да имаш американски войски тук, е все едно съюзниците да са вече в Нормандия (през ВСВ), преди там да е пристригнал враг", каза румънският генерал-майор Лулиан Бердила, имайки предвид забележителната битка от Втората световна война за Франция. Американските сили установяват гарнизон във военновъздушната база на румънските военни.

Общо около 4700 войници от основната база на 101-ва въздушнодесантна дивизия във Форт Кембъл, Кентъки, са изпратени да подсилят източния фланг на НАТО.

Матайдес коментира, че той и неговите войски са били най-близките американски сили до боевете в Украйна. От своята гледна точка те "наблюдават отблизо" руските сили, "изграждат цели, срещу които да тренират" и провеждат учения, които "повтарят точно какво се случва" във войната.

Командирите на "Крещящите орли" многократно коментираха, че винаги са готови за битка, ако се наложи и докато са там, за да защитават територията на НАТО, ако битката ескалира и има атака срещу НАТО, те са напълно готови да преминат границата с Украйна.

Източник: fakti.bg

С подкрепата на гоблени за шиене и диамантени гоблени