Еврейски заселници нахлуха в палестински град на окупирания Западен бряг, хвърляха камъни по притежавани от палестинци коли и напръскаха с лютив спрей израелски войници, които се опитваха да ги разпръснат, предаде Асошиейтед прес, позовавайки се на израелските въоръжени сили.

Причинените от заселниците безредици снощи се случиха няколко дни след подобен инцидент в същия район и на фона на напрежението между Израел и Палестина, което се повиши заради израелски набези на Западния бряг близо до град Наблус. Група недоволни младежи в района се вдигнаха на оръжие срещу Израел, разочаровани от палестинските лидери, които поддържат близки връзки в сферата на сигурността с израелските власти.

Критици обвиняват Израел, че умишлено не обръща внимание на причинено от заселници насилие срещу палестинците, а се отнася с твърда ръка към палестински нападатели или протестиращи, отбелязва АП. Израелски заселници и преди са влизали в конфронтация с военни, опитващи се да спрат извършвано от тях насилие. Това често предизвиква осъдителни изказвания от страна на политици, но рядко води до решаване на проблема.

Израелските въоръжени сили съобщиха, че десетки заселници са нахлули в града и са хвърляли камъни по палестински коли. Заселниците също така напръскали с лютив спрей командира на израелски батальон и един от войниците му, както и двама други военни на пропускателен пункт. "Това е много сериозен инцидент, който представлява срамно и позорно престъпно поведение, което изисква отговори строг и бърз отговор от страна на правосъдието", началникът на генералния щаб на израелските въоръжени сили ген. Авив Кохави.

Насилието се случи на фона на повишаващото се напрежение между израелците и палестинците през последните месеци, отбелязва АП. Тази година в резултат на израелско-палестинско насилие на Западния бряг и в Източен Ерусалим са загинали повече 120 палестинци, което прави 2022 г. най-смъртоносната от 2015 г. насам.

Източник: БТА

Източник: fakti.bg

С подкрепата на гоблени за шиене и диамантени гоблени