Беше казано доста оптимистично, че заложените в декларацията приоритети са получили подкрепа от политическите партии, участвали в срещите, но се видя, че те са единствено на "Продължаваме промяната" и донякъде на ДБ. За част от приоритетите може да се спори, макар и четирите да звучат разумно и перспективно. Това заяви преподавателят по конституционно право в СУ "Св. Климент Охридски" доц. Наталия Киселова в ефира на "Денят ON AIR".

По думите ѝ "Продължаваме промяната" има колебливо поведение, тъй като още в първите минути след предходните парламентарни избори стана ясно, че ще партията ще бъде опозиция, но към момента се акцентира, че президентът е дал на формацията твърде малко време за сформиране на кабинет.

"Румен Радев можеше да провлачва още времето, но критиките към него щяха да са сериозни. Ако ГЕРБ и "Продължаваме промяната" са двата блока, около които могат да се водят разговори за правителство, и в двата няма мнозинство. Математически не излизат сметките", констатира тя.

Пред Bulgaria ON AIR Киселова отбеляза, че третият мандат ще бъде интересен.

"Борисов избърза да "пожелае" президентът да връчи проучвателния мандат на ДБ. Направи им лоша услуга, защото подкрепа от тях всъщност ще обезличи партията, която от самото начало се представя за противник на модела на ГЕРБ ", коментира конституционалистът.

Тя не изключи възможността ДПС, които към момента "са в мълчалива позиция", да се обърнат към ГЕРБ или "Продължаваме промяната".

"Народното събрание пропиля три месеца, държавата започва да функционира все по-бавно. Кризата не е конституционна, към момента е партийно-политическа, може да стане и институционална. Проблемът е в партиите", категорична бе тя.

Киселова обобщи, че възможните дати за следващите предсрочни парламентарни избори са 26 март и 2 април.

Източник: fakti.bg

С подкрепата на гоблени за шиене и диамантени гоблени