Много е вероятно да няма реален изход, дори и след оттеглянето на Никола Минчев. Такова мнение изрази в ефира на “Здравей, България” експертът по конституционно право доц. Наталия Киселова по случай неуспешният избор на председател на Народното събрание 46-ият парламент в сряда. Първото пленарно заседание продължава и в днешния ден, отново с процедура по избор на председател.

След неуспеха в сряда от от Демократична България” предложиха ротационно председателство на парламента. “Това, което Христо Иванов предложи е европейска практика и тя не трябваше да бъде отхвърляна толкова бързо. Това щеше да даде на ПП възможност да претендират първи да получат председателство на НС”, коментира доц. Киселова.
По думите ѝ третата възможност за изход от ситуацията е депутатите да се обединят около един кандидат от по-малка по численост парламентарна група.

Възможен и различен вот, който не е в разрез с Конституцията. “Ако гласуваме така, както когато гласуваме в мажоритарен избор на втори тур – само “за” или “против”, то теоретично е възможно да се гласува така”, поясни експертът по конституционно право и обясни, че Конституцията е предвидила, че на първо заседание се избира председател, но не е определен редът или процедурата, по която това се случва. “Това може да бъде явно или тайно, с електронната система, хартиени бюлетини или жребий дори”, посочи доц. Киселова.

Ако и тогава вотът е неуспешен, доц. Киселова е категорична: “Един трябва да отстъпи! След като ПП отстъпиха, ако отстъпят и ГЕРБ и се обединят около някой по-приемлив, може и да успеят”.

Източник: fakti.bg

С подкрепата на гоблени за шиене и диамантени гоблени