По-добре страната да отиде към нови избори, отколкото да се сформират безпринципни правителства. Намираме се в политически цикъл, който започна с протестите през 2020 година. Мина със смяна на властта през 2021-ва, след това беше излъчено едно правителство, което започна промяната. Сега се намираме в безвремие. Спекулира се за президентските правомощия.

Това заяви пред БНР политологът доц. Иво Инджов.

Коментарът му идва след връчения от президента Румен Радев мандат за съставяне на правителство на “Продължаваме Промяната”. Партията ще се стреми към кабинет на малцинството, но засега от ГЕРБ, БСП, “Възраждане” и ДПС заявиха, че няма да дадат подкрепата си. ПП ще внесат в Народното събрание проект на декларация, в която са посочени четири основни приоритетни национални цели.

Според доц. Инджов има известни шансове за съставяне на правителство с третия мандат, но с уговорката за много условности, които ще минират подобен кабинет.

"Ако президентът връчи мандата на "Демократична България", ще изглежда, че го връчва на войнолюбци. Ако мандатът отиде при "Български възход", тогава огънят ще бъде насочен към президента – защо го дава на партията с най-малко опит, ще тръгнат спекулации за президентски режим. Има логика мандатът да отиде и при БСП. Тогава как ДБ ще подкрепи мандат на БСП? И ГЕРБ също. Тук също има много подводни камъни. ДПС продължава да е стигматизирана партия. На ход е президентът", смята той.

По думите му през тази година няма да се създаде ниша за нови политически субекти на национално ниво, но има възможност за засилено участие на граждански формации, платформи, отделни личности в местните избори.

Източник: fakti.bg

С подкрепата на гоблени за шиене и диамантени гоблени