Определено въпросът за войната и мира винаги е бил основен в човешкото битие. Както знаем от историята, че целия отрязък от последните няколко хиляди години, които познаваме, писмена история, почти винаги е имало война. Оказа се, че в по-голямата част от своето съществуване нашето човешко общество воюва. А този прекрасен период след края на Втората световна война до наши дни, до края на 20 век, бих обърнал внимание до избухването на войната в Югославия, бе като щастлива историческа възможност, която осигури възможност на хората да приемат мира не само като благо, като ценност, но и като нещо, което се разбира от само себе си. Сега виждаме, че мирът трябва да се заслужи, това е ценността, която да се узнае от максимално широк кръг хора ,за да можем да му се наслаждаваме.
Това каза в студиото на ФАКТИ пред Лили Маринкова доктор Владимир Трифонов, политолог. Той направи своята прогноза за това накъде върви света, колко е важна войната в Украйна, кой иска да контролира Русия и може ли това да стане. Ето и още от неговите думи:

Значението на тази война, която се води в Украйна, която аз бих разделил от едната страна Русия, от друга страна колективния Запад, който чрез Украйна воюва с Русия, е огромно. Защо то е толкова важно и защо е в центъра на всички глобални медии? В този конфликт се решава бъдещото устройство на света. Ако след 1991 г и след разпада на СССР имахме един безпрецедентен по рода си еднополюсен свят, в който всички най-важни трендове се решаваха във Вашингтон и неговите младши партньори, то сега имаме едно открито предизвикателство към този монопол да се разпределят икономически блага, да се взимат важните политически решения. А и за монопола върху употреба на военна сила в цялото земно кълбо.
Тук Русия, която няма шанс да се превърне във водещата глобална сила, но все пак е страна с огромна роля как ще бъде разпределено съотношението на силите в бъдещия свят.
Борбата как ще бъде структуриран бъдещия световен ред, се преплита с изключителен глад за ресурси, с екологичната криза, която е в центъра на вниманието от десетилетия, с това кой ще успее да контролира тези ресурси. Един поглед върху територията на Русия виждаме, че там има на практика всичко, необходимо да се живее в 21 век- страната е с огромен брой водни запаси, нефт, газ, други природни изкопаеми. Нормално е в тази борба за глобална хегемония да има големи усилия, ако не да се контролира напълно Русия, то поне да се контролира потокът на ресурси, който ще тече от Русия към други държави.
И в това отношение през изминалата 2022 г видяхме една ясна тенденция- ресурсите, които досега вървяха към Европейския съюз от Русия, започват да се насочват към Китай във все по-голяма степен. В момента Русия се превърна във втори износител, мисля, на нефт и газ за Китай по данни от началото на тази година. В същото време продължава и търговията с руски суровини за САЩ. В това, което се случи най-потърпевши именно са Европейския съюз и Европа, която се лиши от своята суровинна база в лицето на Русия и ще трябва да търси алтернативни възможности.

Още от прогнозите на политолога за преразпределението на силите в световен план- във ВИДЕОТО

Източник: fakti.bg

С подкрепата на гоблени за шиене и диамантени гоблени