Изграждането на частна национална детска болница ще "обезглави" държавното детско здравеопазване, заяви в "Денят започва" д-р Благомир Здравков, изпълнителен директор на СБАЛ по детски болести "Иван Митев".

"Когато изграждането на комплексна детска грижа бъде делегирано на един частник, който в инвестиционното си намерение декларира, че смята да изгради едно лечебно заведение от порядъка на 400 легла и за санитарите е ясно, че такава потребност за София няма. Но частните болници не възпитават кадри, а ги изтеглят от вече съществуващите структури. В детското здравеопазване обаче няма как на пазарен принцип да бъдат привлечени отделни хора, защото и най-добрият хирург, реаниматор и детски травматолог без екип не могат да гарантират положителен резултат за лечението на детето", каза Здравков.

По думите му, за да се формира един добър педиатричен специалист, са необходими между 5 и 7 години, а изграждането на добре функциониращ педиатричен екип отнема около 10 години.

"Подобна инвестиция няма как да има възвращаемост, ако финансирането е само от НЗОК без доплащане. От къде може да се спести – от заплати не може, за да привлекат персонал. Може от броя на персонала, от качеството на медицинските материали, от качеството на здравната услуга", каза още Здравков.

Журналистът и граждански активист Надежда Цекулова се усъмни в намерението на инвеститора частната болница да работи без доплащане от пациентите.

"Да, те пишат, че няма да се плаща от родителите, защото това е незаконно. Те ще доплащат обаче, за да получат стая, за да получат придружител, екип и т.н.", изтъкна тя.

Източник: fakti.bg

С подкрепата на гоблени за шиене и диамантени гоблени