Турция иска да стане по-голям енергиен фактор от Саудитска арабия. В момента позицията на Турция е много интересна да се наблюдава. Не говоря за дроновете „Байрактар“, които бяха засечени в Украйна. Те бяха купени преди конфликта. Турция не доставя оръжие в конфлитка, а търси диалог. Ердоган говори за директни преговори. Има и нещо интересно. Имаше предложение за среща на САЩ, Великобритания и Германия – забележете без Украйна, с Русия. Също така Турция иска да се превърне в газов хъб на Русия. Ако това стане, това ще направи Турция най-големия газов хъб в Европа, след като Германия загуби статута си заради взривяването на тръбите на „Северен поток“. Това обяви пред Лили Маринкова в студио ФАКТИ Димитър Гърдев, дипломат, експерт по международни отношения и международна сигурност.

Според него всичко, което се случва в Украйна, е било заложено от Путин в документа, който той предостави на САЩ в периода 17 и 19 декември 2021 година.

„Тогава Путин представи документи пред САЩ за ново позициониране на силите в света. Това е векторът на всичко“, смята Гърдев.
„Ударите по Киев са отговор за атаката на Кримския мост. САЩ много бързо казаха, че Киев стои зад атентата на моста. Щатите бързо обявиха, че нямат нищо общо с тази атака. Какво последва? Имаме втора седмица на продължаващи бомбардировки. Стратегията на Русия вече е свързана с разрушаването на електрическата мрежа на Украйна преди зимата, защото това ще обрече страната на недостиг на енергия. В Украйна цялата градска транспортна мрежа е на ток. Влаковете са на ток, защото имат евтина енергия. Ударите по тази инфраструктура ще създадат големи проблеми. В Киев бяха поразени точно елементи на енергийната система“, добави експертът.

Според Гърдев украинската армия бележи успехи в Харковска област, а другото направление е Херсон.

„Руската армия не може да поддържа толкова голям фронт от 1000 км граница. Нямат хора. Без мобилизационен резерв не става. Това се видя. Малко и добре окомплектована армия не може да извърши голяма операция. Това трябва да е сигнал и за нас. Ако се наложи мобилизация у нас, ще става въпрос за хора над 35 години“, добави той.

„В Украйна нещата са като на война, мобилизацията е друга. В Русия още гледат на всичко като „военна операция“. Обявяването на мобилизация предизвика криза в Русия. Защо се бавим, защо армията не действа… Това се питаха хората. В Русия бе създадено усещането, че страната може да не се похвали с нещо друго, но, когато става въпрос за армията, това е различно. Русия има силна армия. Това се казваше. Е, това се оказа мит, а в Русия не гледат на това добре, добави анализаторът. – И от двете страни има нагнетяване на обстановката. Путин ще изчака в две направления. Иска да види как ще се държи Европа през зимата. Дали Европа може да устои. Ако Европа устои, Путин нещо ще трябва да промени. Ако кризата в Европа се окаже голяма, това ще се отрази на управлението в Киев.“

Още от разговора вижте във ВИДЕОТО.
<iframe src="https://www.facebook.com/plugins/video.php?height=314&href=https%3A%2F%2Fwww.facebook.com%2Fwww.fakti.bg%2Fvideos%2F512508443789186%2F&show_text=false&width=560&t=0" width="560" height="314" style="border:none;overflow:hidden" scrolling="no" frameborder="0" allowfullscreen="true" allow="autoplay; clipboard-write; encrypted-media; picture-in-picture; web-share" allowFullScreen="true"></iframe>

Източник: fakti.bg

С подкрепата на гоблени за шиене и диамантени гоблени