Диетологът, кандидат на медицинските науки, член на Националната асоциация на диетолозите и диетолозите Дария Русакова обясни кой хляб е здравословен. Пълнозърнестият хляб без мая в разумни количества е полезен за организма, пише zdrave.to.

Хлябът от ръжено брашно и пълнозърнести храни съдържа много диетични фибри, които нормализират работата на червата, помагат в борбата с рака и понижават холестерола, отбеляза тя.

Лекарят добави, че черният хляб трябва да съдържа само ръжено брашно. Този продукт съдържа витамин В1, който е важен за нервната и сърдечно-съдовата система. Въпреки това, яденето на хляб може да бъде вредно, ако преядете с него. Но една-две филийки на ден няма да развалят фигурата, увери специалистът.

Освен това Русакова обърна внимание на факта, че индустриалният хляб съдържа много сол. Заради това по-добре е да не се използва при хроничен гастрит, висока киселинност, обостряне на пептична язва, както и за деца под три години.

Трябва да внимавате с белия хляб, тъй като той съдържа много въглехидрати, включително нишесте.

В същото време е важно да не забравяме правилните комбинации за тази храна. Не е много удачно да го смесвате с картофи и месо.

Източник: fakti.bg

С подкрепата на гоблени за шиене и диамантени гоблени